Omul de afaceri Iulian Dascălu va investi într-o clădire de birouri la Cluj-Napoca

Omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group, a declarat că următorul proiect pe care îl va construi după finalizarea Palas Iaşi este o clãdire de birouri la Cluj-Napoca, adăugând însă că acum este puţin obosit pentru a începe o nouă investiţie.
Economica.net - joi, 31 mai 2012, 18:23
Omul de afaceri Iulian Dascălu va investi într-o clădire de birouri la Cluj-Napoca

„Nu mai avem terenuri în alte oraşe pentru alte proiecte de retail, dar vrem să mai construim un imobil de birouri la Cluj-Napoca, lângă mall. Avem un chiriaş pentru toatã clădirea, vom construi pentru el. Avem planurile, PUZ-ul, doar că sunt puţin obosit. Probabil că vom începe construcţia în primăvara anului viitor”, a declarat Iulian Dascãlu, la Iaşi, după deschiderea ansamblului imobiliar
Palas.

Imobilul de la Cluj-Napoca va avea o suprafaţă de 10.000 metri pătraţi şi va presupune o investiţie de 12 milioane de euro.

Dascălu a menţionaqt că în perioada următoare se va concentra mai mult pe consolidarea şi administrarea proiectelor pe care le-a construit pânã în prezent, repectiv cele patru mall-uri Iulius şi complexul Palas Iaşi.

„În momentul acesta nu vreau să fac niciun alt proiect, dar poate peste câteva luni să gândesc altceva. În niciun caz nu aş face un mall în Bucureşti. Este o piaţă saturată, ceea ce trebuia făcut s-a fãcut deja”, a spus omul de afaceri.

Iulius Group a investit peste 600 de milioane de euro în cele cinci proiecte pe care le deţine la Iaşi, Suceava, Timişoara şi Cluj-Napoca, şi, potrivit lui Dascãlu, doar investiţia în primul dintre ele, mall-ul de la Iaşi, a fost recuperată până în prezent, restul fiind investiţii oarecum recente.

Compania a finalizat joi Palas Iaşi, un complex multifuncţional, cu spaţii de retail, de birouri, hoteluri şi rezidenþiale. Investiţia în proiect s-a ridicat la 265 de milioane de euro, din care 213,5 milioane de euro finanţare bancarã, în cea mai mare parte de la Unicredit Ţiriac, la care au mai participat Banca Italo Romena şi Emporiki Bank. Participarea proprie la proiect a fost de 51,5 milioane de euro.

„Este un proiect pe termen lung, pe o perioadă de 15-20 de ani”, a afirmat Dascăl, întrebat despre perioada în care speră să recupereze investiţia în Palas Iaşi.

La inaugurarea complexului, joi dimineaţa, Dascălu a mulţumit mai întâi lui Dumnezeu şi apoi băncilor pentru că a finalizat proiectul.

Omul de afaceri ieşean estimează pentru Palas Iaşi venituri din chirii de 12 milioane euro în 2013, din care 8,9 milioane euro din spaţiile de retail.

Pentru cele şapte luni de funcţionare care au mai rămas din acest an veniturile estimate sunt de 6,5 milioane de euro.

Spre comparaţie pentru celelalte mall-uri, Dascălu estimează venituri totale de 45 de milioane de euro în acest an, în creştere de la 41,4 milioane de euro în 2010.

Mall-ul din Timişoara se află pe primul loc la venituri, cu 16,8 milioane de euro estimate pentru 2012, acesta fiind urmat de cel din Cluj, cu 14,7 milioane de euro, Suceava – 6,9 milioane de euro şi Iaşi – 6,6 milioane euro.

„Timişoara şi Cluj sunt cele mai performante. Sperăm ca Palas Iaşi să fie pe primul loc în mai puţin de doi ani”, a continuat Dascălu.

El a arătat că dezvoltarea Palas Iaşi nu va afecta mall-ul pe care îl deţine în oraş, deoarece se adresează unor categorii diferite de clienţi, adãugând că va alege chiriaşii astfel încât proiectele să fie
complementare, nu concurente. Diferenţa de chirie dintre cele două proiecte este de circa 30% în favoarea Palas Iaşi.

În cadrul complexului Palas urmează să finalizate până la finele anului două hoteluri, dezvoltate de companii cărora Dascălu le-a vândut terenurile, şi un centru spa, investiţie de 18 milioane de euro,
construit de Iulius Group.

Suprafaţa totală construită a Palas Iaşi este de 270.000 metri pătraţi, din care Palas Mall ocupă 54.200 metri pătraţi, iar Palas Shopping Street 6.300 metri pătraţi.

Complexul este amplasat în centrul oraşului, în spatele Muzeului Culturii.

Odată cu inaugurarea zonei de retail au fost finalizate şi o parcare subterană cu o capacitate de 2.500 locuri, investiţie de 73 milioane euro, o zonă de restaurante şi o grădină publică.

Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Consiliul Judeţean, iar lucrările de construcţie au început în urmă cu peste patru ani.

La inaugurare, la care s-au înghesuit câteva sute de ieşeni, majoritatea magazinelor şi a restaurantelor din complex au fost deschise. Ieşenii au format cozi mai ales la magazinele care promiteau diverse promoţii sau carduri cadou.

„Este foarte bine. Este joi, trebuie să ne obişnuim puþin”, a afirmat Dascãlu după ce a fost întrebat despre numărul persoanelor care au venit în prima zi de funcţionare a centrului.

El estimează un trafic de 9 milioane de persoane în primul an de funcţionare.

Complexul mai cuprinde un bloc de 75 de locuinţe, pe care compania nu vrea să le vândâ deocamdată pentru cã nu ar fi profitabil, având în vedere condiţiile actuale de pe piaţa rezidenþială.

Mall-urile Iulius, exclusiv Palas Iaşi, totalizează peste 400.000 metri pătraţi.

Te-ar mai putea interesa și
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit înainte de taxe de 773 de milioane de euro
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit ...
Grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG) anunță că a înregistrat anul trecut venituri din asigurări de 10,9 miliarde de euro (+12%), în timp ce profitul înainte de impozitare a......
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se ...
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde ...
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland România inaugurează un nou hipermarket în orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, ajungând astfel la ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) ...