Omul de afaceri Nelu Iordache rămâne în arest

Omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat în stare de arest preventiv pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, rămâne în detenţie, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins, joi, recursul faţă de prelungirea duratei măsurii.
Economica.net - joi, 14 mart. 2013, 20:37
Omul de afaceri Nelu Iordache rămâne în arest

În 26 februarie, Tribunalul Bucureşti a prelungit cu 30 de zile, din 1 până în 30 martie, măsura arestării preventive a lui Iordache, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Decizia Tribunalului a fost contestată de omul de afaceri la Curtea de Apel Bucureşti, care a respins joi recursul, hotărârea fiind definitivă.

Surse judiciare au declarat joi, pentru MEDIAFAX, că procurorii DNA au extins ancheta în cazul lui Nelu Iordache, în urma unei plângeri făcute de Banca Comercială Română privind o înşelăciune de aproximativ 15 milioane de euro în legătură cu lucrările la tronsonul de autostradă Nădlac – Arad.

Potrivit surselor citate, Iordache a fost dus miercuri la DNA pentru a-i fi adusă la cunoştinţă noua învinuire, de înşelăciune asimilată faptelor de corupţie, şi pentru a da o declaraţie în acest sens.

Sursele citate au precizat că Banca Comercială Română a depus o plângere în care a sesizat o faptă de înşelăciune care ar fi fost comisă de Nelu Iordache în legătură cu lucrările la tronsonul de autostradă Nădlac – Arad.

Avocatul lui Nelu Iordache, Cătălin Dancu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că există o plângere a BCR depusă la DNA, dar, în opinia sa, este prematură, pentru că în acest caz nu se poate pune problema unei înşelăciuni.

Dancu a arătat că BCR îl acuză pe Nelu Iordache că nu a acoperit linia de credit deschisă de Romstrade pentru lucrările la autostrada Nădlac – Arad. Potrivit avocatului, CNADNR trebuia să plătească firmei Romstrade facturile pentru lucrările la tronsonul de autostradă, lucru care nu s-a mai întâmplat din noiembrie 2012, după ce instituţia a reziliat contractul.

Avocatul a precizat că banii plătiţi de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale firmei Romstrade erau daţi ulterior BCR în cadrul liniei de creditare a lucrărilor, însă în condiţiile în care societatea nu a mai primit bani de la CNADNR, nu a mai putut plătit în continuare.

În aceste condiţii, plângerea este prematură şi nu conturează elementele unei înşelăciuni, a mai spus Dancu.

Nelu Iordache, proprietarul Romstrade, este în arest preventiv din 2 decembrie 2012, fiind cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Iordache că, în calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25 de milioane de lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrare finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, respectiv 9.724.780 de lei, ar fi fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăţilor în care Nelu Iordache era direct interesat, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. Alţi 9.861.000 de lei au fost retraşi în numerar, „cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive”, potrivit procurilor anticorupţie.

„O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, au fost retraşi în numerar cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal şapte dintre aceste contracte. În ceea ce priveşte alte 20 de operaţiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajaţi ai SC Romstrade SRL să falsifice documente justificative. Banii au fost folosiţi fie pentru rambursarea de dobânzi şi comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiţi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie, a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni. Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii”, a precizat DNA.

Procurorii au mai arătat că, pentru a ascunde provenienţa acestor bani, Nelu Iordache i-ar fi trecut în facturi care atestau operaţiuni fictive prin firmele administrate de complicii săi. Banii s-ar fi întors cu explicaţia „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC Romstrade SRL, deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii.

Totodată, potrivit DNA, Nelu Iordache este urmărit penal pentru fapte de corupţie în alte trei dosare, în unul dintre aceste cazuri el denunţând că i-a dat bani unui funcţionar din CNADNR pentru a-i facilita urgentarea încasării unor fonduri.

Nelu Iordache ar fi cercetat într-un dosar în care ar fi luat bani pentru lucrările privind drumul Alexandria – Craiova, iar într-un altul pentru lucrările la centura Bistriţei. În al treilea dosar în care este cercetat, Nelu Iordache este chiar denunţătorul.

Potrivit procurorilor, după momentul arestării, Iordache s-a hotărât să vorbească şi a denunţat un funcţionar din CNADNR, căruia i-ar fi dat 33.000 de lei pentru ca acesta să faciliteze urgentarea încasării unor fonduri ce-i fuseseră aprobate omului de afaceri.

CNADNR va relua în martie licitaţia pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, după rezilierea contractului cu asocierea condusă de compania Romstrade, şi estimează că lucrările vor fi terminate în termen de nouă luni de la semnarea contractului.

CNADNR a reziliat la sfârşitul lunii noiembrie contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.

MEDIAFAX anunţat în iulie 2012 că oficialii Comisiei Europene pregătesc o scrisoare de întrerupere a uneia din plăţile solicitate de către CNADNR pentru un contract de construcţie a autostrăzii Arad-Nădlac în contextul în care au fost identificate „iregularităţi şi suspiciuni de fraudă”.

Romstrade, unul dintre cei mai mari constructori români după câştigarea mai multor contracte cu statul, a intrat în decembrie în insovenţă. Cel mai mare creditor Romstrade este CNADNR, care solicită circa 300 de milioane de euro (1,3 miliarde de lei), creanţa fiind deocamdată acceptată sub condiţie.

Valoarea creanţelor înscrise de creditorii constructorului în tabelul preliminar se ridică la 3,37 miliarde lei (770 milioane euro), admisă fiind suma de 2,9 miliarde lei (665 milioane euro), din care 1,66 miliarde lei (380 milioane euro ) sunt creanţe sub condiţie.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru anul 2024, în suma totală de peste 1,12 miliarde de lei, 878 de milioane de......
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.