OMV a preluat de la Statoil active de 2,6 miliarde de dolari în Marea Nordului

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a preluat de la gigantul norvegian Statoil active de 2,65 miliarde de dolari în Marea Nordului, reprezentând participaţii minoritare la mai multe câmpuri petrolifere şi gazeifere.
Economica.net - lun, 19 aug. 2013, 09:40
OMV a preluat de la Statoil active de 2,6 miliarde de dolari în Marea Nordului

Astfel, OMV a achiziţionat participaţii de 19% la exploatarea Gullfaks şi 24% la câmpl Gudrun, în largul ţărmului Norvegian. Totodată, compania austriacă a preluat 30% din câmpul Rosebank şi 5,877% din proiectul Schiehallion, localizate în vestul Insulelor Shetland.

Grupul austriac a ajuns la o participaţie de 50% la Rosebank şi 11,76% la Schiehallion.

Acordul cu Statoil cuprinde de asemenea opţiuni de a investi în 11 licenţe de explorare, se arată într-un comunicat transmis luni de OMV.

De asemenea, tranzacţia include un parteneriat pe cercetare şi dezvoltare între cele două companii, pentru a dezvolta tehnologii de explorare a petrolului şi gazelor din câmpuri ajunse la maturitate.

„Tranzacţia va sprijini strategia OMV şi va reprezenta un factor cheie în atingerea ţintelor stabilite pentru anul 2016. Acordul confirmă focusarea OMV spre creşterea activităţilor în domeniul de explorare şi producţie. Preluăm poziţii semnificative în proiecte cheie din Marea Nordului, o regiune de creştere, iar capitalul de dezvoltare va fi finanţat în mare măsură din fluxul de numerar operaţional generat de activele care deja produc. Preţul de achiziţie reprezintă o reinvestire a fondurilor generate din vânzări de active şi reducerea capitalului de lucru de la diviziile downstream în ultimele 18 luni”, a declarat în comunicat directorul general al OMV, Gerhad Roiss.

Finanţarea va fi asigurată şi din linii de credit existente, se mai arată în comunicat.

În plus, acordul cu Statoil va aduce OMV sporuri de know how şi va extinde baza de active de exploatare ale grupului pe termen lung, a adăugat Roiss.

Achiziţia va creşte rezervele dovedite şi probabile ale OMV cu aproximativ 320 milioane barili echivalent petrol, de la un nivel actual de 1,7 miliarde barili echivalent petrol.

Producţia va creşte până anul viitor cu 40.000 barili pe zi, fiind vizată o majorare cu 58.000 barili pe zi până în 2016. În prima jumătate a acestui an, OMV a înregistrat o producţie de 299.000 barili echivalent petrol pe zi.

Finalizarea tranzacţiei este programată pentru finalul acestui an, cele două companii aşteptând aprobări din partea autorităţilor norvegiene şi britanice.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cîţu: Luni seara – marţi venim în Parlament cu lista Guvernului. PNL va negocia şi cu USR
Cîţu: Luni seara – marţi venim în Parlament cu lista Guvernului. PNL va negocia şi cu USR
 Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, vineri, după întâlnirea cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, că au început ...
Cum s-a schimbat modul de operare a magazinelor Profi într-un an: Aproximativ un magazin din trei funcționeaază acum în sistem partener
Cum s-a schimbat modul de operare a magazinelor Profi într-un an: Aproximativ un magazin din trei funcționeaază acum în ...
Retailerul Profi Rom Food, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, a ajuns la un număr de 600 de magazine operate ...
Un şef de la Renault spune că timpul de aşteptare pentru o Dacia Sandero a ajuns la şase luni
Un şef de la Renault spune că timpul de aşteptare pentru o Dacia Sandero a ajuns la şase luni
Timpul de aşteptare pentru un automobil Dacia Sandero, un model low-cost popular, a ajuns acum la şase luni, a declarat ...