OMV afirmă că Gazprom nu este interesat de Gas Connect

Economica.net
12 02. 2016
omv_wb_alexandra_eizinger_1372412624509220_35290700

OMV a angajat Citigroup să găsească cumpărători pentru un pachet de 49% la subsidiara sa Gas Connect Austria, în dorinţa de a-şi reduce datoria şi de a elibera numerar pentru noi tranzacţii. În ultima perioadă, însă, OMV a fost criticat, în special de Partidul Social Democrat (SPO), pentru posibilitatea ca Gas Connect Austria să fie vândută Gazprom.

Potrivit OMV, există un interes puternic pentru Gas Connect, atât din partea unor investitori strategici, cât şi din partea unor investitori financiari şi fonduri de investiţii.

‘Toate părţile interesate sunt binevenite în aceeaşi măsură să ia parte la procesul de vânzare’, se arată într-un comunicat de presă al OMV.

Grupul austriac estimează că tranzacţia se va finaliza în a doua jumătate a acestui an.

Miercuri, o serie de surse din apropierea discuţiilor au declarat, pentru Reuters, că printre părţile interesate de Gas Connect se numără un consorţiu compus din grupul german de asigurări Allianz şi compania Borealis Infrastructure, compania belgiană Fluxys, grupul energetic ceh EPH, precum şi First State Investments, divizia de administrare de active a Commonwealth Bank of Australia (CBA).

Gas Connect Austria operează o reţea de gazoducte cu o lungime de 900 de kilometri în Austria. Compania este responsabilă pentru furnizarea de capacităţi de transport de gaze naturale şi, în plus, deţine o participaţie de 15,5% la Trans Austria Gas Pipeline (TAG).

În România, OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.