OMV confirmă negocierile cu RWE pentru preluarea participaţiei grupului german la Nabucco

Grupul german de utilităţi RWE va părăsi consorţiul care urmează să dezvolte gazoductul Nabucco Vest, iar OMV negociază preluarea participaţiei, a declarat, vineri, directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss.
Economica.net - vin, 07 dec. 2012, 14:04
OMV confirmă negocierile cu RWE pentru preluarea participaţiei grupului german la Nabucco

Acţionarii Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz, Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding, MOL (Ungaria) şi RWE (Germania).

OMV, unul dintre partenerii consorţiului, pare cel mai probabil cumpărător al pachetului de acţiuni deţinut de RWE la Nabucco, potrivit Wall Street Journal.

„Ne aflăm în negocieri”, a răspuns Roiss jurnaliştilor la întrebarea dacă OMV va cumpăra participaţia RWE.

Presa internaţională a scris recent, citând surse, că RWE este pe punctul de a se retrage din proiectul Nabucco şi ar putea vinde participaţia către OMV.

Retragerea grupului german nu are legătură cu şansele de succes ale proiectului, a spus Roiss.

În cazul în care Nabucco nu se va materializa, OMV nu intenţionează să lanseze un alt proiect, a adăugat şeful OMV. Roiss a refuzat să confirme dacă Shah Deniz analizează preluarea unei participaţii de 50% în proiectul Nabucco.

Directorul de comunicare al Nabucco, Christian Dolezal, a declarat pentru MEDIAFAX că structura acţionariatului Nabucco nu influenţează derularea proiectului.

„Schimbările în structura acţionariatului Nabucco fac obiectul deciziilor acţionarilor, în Comitetul Director al Nabucco. Din acest motiv, ar fi inadecvate alte comentarii în acest moment. Nabucco se află într-o fază avansată de dezvoltare, iar structura acţionariatului nu are niciun impact asupra acestui proces”, a afirmat Dolezal.

Fiecare acţionar al Nabucco Internaţional are, în acest moment, o participaţie de 16,67%. Prin preluarea acţiunilor RWE, OMV va ajunge cel mai mare acţionar al companiei, cu o deţinere de 33,34% din titluri.

Consorţiul Shah Deniz ar putea lua o decizie în privinţa intrării în acţionariatul Nabucco în prima jumătate a anului următor, a declarat Roiss.

Roiss a afirmat, de asemenea, că OMV va analiza construcţia propriei conducte de gaze naturale, în funcţie de rezultatele descoperirilor de gaze naturale de la Marea Neagră.

„Nu poţi dezvolta un câmp gazeifer fără rute de transport”, a afirmat el, citat de Bloomberg.

Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 de kilometri susţinut de Uniunea Europeană, concurează cu Trans-Adriatic Pipeline (TAP), pentru dreptul de a exporta gaze naturale din proiectul Shah Deniz, din regiunea Mării Caspice, care ar putea conţine rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi. UE vrea să-şi diversifice importurile de gaze naturale. În prezent, circa un sfert din consumul UE este asigurat de Rusia.

Partenerii Shah Deniz au selectat în iunie gazoductul Nabucco Vest ca posibilă rută de export către Europa şi intenţionează să ia o hotărâre finală între Nabucco şi TAP înaintea unei decizii, planificate pentru mijlocul anului 2013, privind noi investiţii în creşterea producţiei.

Nabucco Vest ar trebui să transporte gaze naturale de la graniţa Turciei cu Bulgaria către un hub din Baumgarten, Austria, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria. Gazoductul este o variantă mai scurtă a unei conduct care ar fi traversat şi Turcia. Turcia şi Azerbaidjan au semnat un acord de 7 miliarde de dolari pentru construcţia unui gazoduct pe teritoriul turc (Trans-Anatolia Pipeline – Tanap).

OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat în februarie o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Grupul austriac a mai concesionat două perimetre în apele teritoriale ale Ucrainei şi Bulgariei, ambele situate în vecinătatea blocului Neptun.

Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...