1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 25 º

Companii

OMV: Costuri speciale de 1,8 miliarde de euro în T4 din 2015, din cauza preţului la petrol

Preţul scăzut al petrolului a cauzat grupului petrolier austriac OMV costuri speciale de 1,5 miliarde de euro, în trimestrul patru din 2015, provenite din deprecierea activelor din segmentul upstream, la care se adaugă alte 300 milioane de euro din segmentul downstream, relatează Reuters, citând un raport al companiei, publicat vineri.

29 ian, 2016 | ECONOMICA.net

Din totalul de 1,5 miliarde de euro, cât reprezintă deprecierile din upstream, 400 de milioane de euro vin din deprecierile activelor deţinute de compania românească OMV Petrom, arată raportul preliminar pentru trimestrul IV 2015, postat pe site-ul OMV.

Compania anunţase deja costuri speciale de 1 miliard de euro, din aceleaşi motive, pentru trimestrul trei, ceea ce înseamnă că deprecierile se ridică în total la 2,8 miliarde de euro în această perioadă, mai scrie Reuters.

De asemenea, OMV şi-a revizuit estimările privind preţul barilului de ţiţei, pe care îl estimează la circa 40 de dolari în 2016, în scădere faţă de 55 de dolari, cât era estimarea în urmă cu trei luni. Pentru 2017, compania se aşteaptă la un preţ de 55 de euro pe baril, care ar urma să urce la 65 de dolari în 2018, la 70 de dolari în 2019 şi la 75 de dolari din 2020.

Joi, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna martie a crescut cu 0,80 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 33,89 dolari.

OMV a fost nevoită să-şi reducă programul de investiţii şi vrea să vândă 49% din unitatea de transport al gazelor Gas Connect Austria, pentru a obţine lichidităţi. De asemenea, OMV caută explorări ieftine în Rusia, în condiţiile în care portofoliul existent este împovărat de activele scumpe din Marea Nordului, achiziţionate cu 2,65 miliarde de dolari în urmă cu mai puţin de trei ani.

În ultimul trimestru al anului trecut, producţia de hidrocarburi a grupului OMV a crescut cu 6% comparativ cu trimestrul trei, în special datorită contribuţiei din Norvegia, unde perimetrul Gullfaks a revenit în producţie, şi din România, unde volumele de gaze au fost mai mari după reviziile din trimestrul trei 2015.

Volumele de vânzări au crescut cu 10% faţă de trimestrul anterior, tot ca urmare a fluxurilor din Norvegia.

Totodată, cheltuielile de explorare au crescut comparativ cu trimestrul trei la aproximativ 130 de milioane de euro, în special din cauza sondelor din România care nu au avut succes.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO