OMV mizează pe Rusia pentru creşterea producţiei de hidrocarburi până în 2020

Grupul energetic austriac OMV, acţionarul majoritar de la OMV Petrom, a anunţat joi că Rusia va fi noua regiune cheie pentru dezvoltarea grupului, alături de Emiratele Arabe Unite şi Iran, informează Reuters.
Economica.net - joi, 18 feb. 2016, 08:30
OMV mizează pe Rusia pentru creşterea producţiei de hidrocarburi până în 2020

În prezent producţia OMV se bazează în mare parte pe zăcămintele mature din Austria şi România iar în următorii patru ani grupul trebuie să-şi dubleze rata de înlocuire a zonelor de producţie până la 100%, a spus directorul general de la OMV, Rainer Seele. Acesta a avertizat că dacă schimbul planificat de active cu Gazprom pentru o participaţie la câmpul siberian de gaze Urengoy va eşua, producţia de petrol şi gaze a grupului austriac ar putea stagna la 300.000 de barili echivalent petrol pe zi până în 2020.

OMV şi Gazprom au convenit, în luna septembrie, un posibil schimb de acţiuni. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participaţii de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

‘Rezervele noastre se topesc ca zăpada în soare. Obiectivul este să rămânem la un nivel de 300.000 de barili pe zi până în 2020. Cu toate acestea, o majorare de 20% este posibilă dacă schimbul de active cu Gazprom se va încheia iar producţia realizată în Libia şi Yemen va reveni la normal’, a subliniat Rainer Seele. Potrivit acestuia negocierile cu partea rusă vor mai dura câteva luni astfel că un contract privind schimbul de active ar putea fi semnat în acest an, ceea ce ar permite OMV să realizeze în Rusia o producţie de 50.000 de barili echivalent petrol pe zi până în 2020. ‘Proiectul din Rusia va avea cel mai mare impact. Nu avem un plan B’, a spus Seele, adăugând că Gazprom nu a comunicat încă grupului austriac care sunt activele sale de care este interesat.

Potrivit unui articol apărut în presa austriacă în decembrie 2015, rafinăriile OMV de la Schwechat (Viena) şi Burghausen am Inn (Bavaria) ar urma să fie transferate unei companii separate, pentru a permite participarea ruşilor de la Gazprom. Numai afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru că autorităţile române nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom în afacerile Petrom.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...