OMV Petrom a extins reţeaua de benzinării din România, dar a închis masiv în Moldova

Contrar aşteptărilor şi declaraţiilor oficiale, reţeaua de benzinării operată de OMV Petrom a crescut în ultimii ani, potrivit unei comparaţii realizate de ECONOMICA.NET pe baza unor materiale care vor fi prezentate în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor de la finalul acestei luni. Pe toate celelalte pieţe pe care operează, OMV Petrom şi-a restrâns reţeaua.
Economica.net - joi, 07 apr. 2016, 21:11
OMV Petrom a extins reţeaua de benzinării din România, dar a închis masiv în Moldova

În România, la finalul lui 2015, OMV Petrom opera o reţea de 554 de benzinării, dintre care 402 sub brandul Petrom şi 152 sub brandul OMV. Cu trei ani în urmă, reţeaua Petrom număra 546 de staţii, dintre care 386 sub brandul Petrom şi 160 sub brandul OMV. Aşadar, în ciuda declaraţiilor din ultimii ani ale oficialilor companiei referitoare la optimizarea reţelei din România şi a încercărilor repetate de a vinde unele staţii, la pachet, reţeaua din România a crescut.

Reţeaua operată de OMV Petrom în România s-a extins cu opt staţii, iar conducerea companiei petroliere a preferat ca, pentru piaţa locală, să crească numărul de staţii operate sub brandul Petrom şi să îl reducă pe cel sub brandul OMV, în ciuda faptului că brandul companiei mamă din Austria este poziţionat mai sus decât cel al Petrom. Reţeaua a crescut în special în urma deschiderii de noi benzinării pe autostrăzi.

În Moldova, OMV Petrom opera, la finalul anului 2015, o reţea de 84 de staţii de distribuţie a carburanţilor, toate sub brandul Petrom. Cu 14 mai puţine decât la finalul anului 2012.

În Bulgaria, OMV Petrom avea o reţea de 90 de staţii, toate sub brandul OMV, la finalul anului 2015. Cu trei staţii mai puţin decât la finalul lui 2012.

În Serbia, OMV Petrom a renunţat la o singură staţie: dacă în în 2012 opera 61 de benzinării sub brandul OMV, la finalul anului trecut rămăsese cu 60.

Cum au evoluat vânzările

În 2015, prin toată reţeaua de benzinării operate de OMV Petrom în România s-au vândut, în total, 2,444 miliarde de litri de carburant, cu 5,8% mai mult, în termeni de volum, faţă de anul trecut, în special ca urmare a scăderii preţurilor la carburanţi. Vânzările pe staţie au fost, aşadar, de 4,4 milioane de litri, cea mai bună medie dintre toate pieţele pe care operează Petrom.

În Moldova, restrângerea reţelei nu a condus la o scădere a vânzărilor, dimpotrivă. În 2015, compania a vândut, în total, 188 de milioane de litri, cu 25 de milioane de litri în plus faţă de 2012, când reţeaua avea cu 14 staţii în plus. Media este însă de doar 2,2 milioane de litri pe staţie.

În Serbia, vânzările au scăzut continuu, de la 219 milioane de litri acum trei ani, la doar 181 de milioane, anul trecut. Media pe staţie este de 3 milioane de litri pe staţie, deci la trei sferturi din media benuinăriilor din România.
În Bulgaria, vânzările au fost de 348 de milioane de litri, în creştere atât faţă de anul trecut, cât şi faţă de 2012. Media a fost de 3,86 milioane de litri pe staţie.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...