Petrom: profit record, dar şi contribuţii record la bugetul de stat, în 2012

Veniturile record ale OMV Petrom pe 2012 au alimentat şi o contribuţie la bugetul de stat al României de două miliarde de euro, de două ori mai mare decât a fost în 2005, primul an după privatizare, potrivit declaraţiilor date de oficialii companiei, cu ocazia prezentării rezultatelor preliminare ale companiei pe 2012.
Economica.net - joi, 21 feb. 2013, 09:07
Petrom: profit record, dar şi contribuţii record la bugetul de stat, în 2012

Contribuţia Petrom la bugetul de stat a fost de 8,87 miliarde de lei, în 2012, adică aproximativ 2 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate de companiei. Cea mai mare sumă a mers pe taxe indirecte, categorie în care intra accizele, TVA şi contribuţiile sociale ale angajaţilor (6,3 miliarde de lei), 2,2 miliarde au constituit taxe directe, unde intră impozitul pe profit, şi 360 de milioane de lei, cât reprezintă plata de dividende către stat, în calitatea sa de acţionar. 

„Contribuţia totală a Petrom reprezintă circa 10% din veniturile bugetului de stat” a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

Taxele şi impozitele plătite de OMV Petrom (SNP) au fost de asemenea, de peste două ori mai mari decât profitul net de 3,94 milioane de lei, cel mai mare înregistrat vreodată de o companie românească, calculat în lei.

Investiţii de un miliard de euro pe an, majoritatea în zona de explorare şi producţie

Petrom a reinvestit circa 90% din profiturile record în ultimii ani. Chiar şi aşa, anul trecut şi dividendele distribuite au înregistrat un record:  1,76 miliarde de lei.

Numai investiţiile de explorare au ajuns la la 530 milioane de lei în 2012, în creştere cu 21% comparativ cu 2011, ca urmare a campaniilor ample de prospectare seismică şi a forării sondelor onshore, potrivit raportului trimis de companie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În acest an, Petrom are alocat un buget de invesiţii de peste un miliard de euro, după investiţii de 1,1 miliarde de euro în 2012. Mai mult de trei sferturi din investiţiile Petrom realizate în 2012 au mers către zona de explorare şi producţie, segmentul pe care se concentrează acum compania, 

Producţia de ţiţei, gaze şi condensat a Grupului a totalizat 66,9 milioane bep în 2012, cu 1% sub nivelul din 2011. În România, producţia totala de titei, gaze şi condensat a scăzut la 62,4 milioane bep, cu 2% mai mică faţă de anul anterior.

Producţia domestică de ţiţei a fost de 28,7 milioane barili (1 tona de titei = aprox. 7,3 barili), cu 2% mai mică decât în 2011, „programele noi de foraj şi reparaţii capitale nereuşind să compenseze integral efectele iernii dificile de la începutul anului şi declinul natural“.

Producţia domestică de gaze a ajuns la 33,7 milioane bep, cu 1% sub nivelul din 2011.

La 31 decembrie 2012, rezervele totale dovedite de titei si gaze ale Grupului Petrom au ajuns la 775 milioane bep (Romania: 750 mil. bep), în timp ce rezervele dovedite şi probabile de ţiţei şi gaze au ajuns la 1.091 mil. bep (Romania: 1.039 mil bep).

Rata medie de înlocuire a rezervelor la nivel de Grup, calculată pe ultimii trei ani, a fost de 61% în 2012 (2011: 70%), respectiv 61% (2011: 71%) în România. 

Costurile de producţie ale Grupului, exprimate în USD / bep (echibvalent baril petrol), au scăzut cu 5% faţă de 2011, la 15,37 USD/bep, ca efect al ratei de schimb favorabile. Costurile de producţie din România au scăzut cu 6%, până la 14,91 USD/bep, dat fiind ca USD s-a apreciat cu 14% faţă de RON.

Costurile productiei domestice, exprimate în lei, au crescut cu 7%, la 51,76 lei / bep, în special din cauza costurilor mai ridicate cu personalul şi cu materialele.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...