OMV Petrom, amendată cu 100.000 lei de Garda de Mediu Argeş pentru poluarea râului Cotmeana

Compania OMV Petrom a fost amendată cu 100.000 lei de Garda de Mediu Argeş şi va fi obligată să refacă zona afectată de poluarea cu ţiţei de pe râul Cotmeana, pe cheltuiala proprie.
Economica.net - mar, 22 mai 2012, 19:40
OMV Petrom, amendată cu 100.000 lei de Garda de Mediu Argeş pentru poluarea râului Cotmeana

Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Argeş, în primele momente ale intervenţiei, echipele Petrom au reuşit să instaleze cinci baraje pe apele râului, în zona dintre localităţile Samara şi Săpata, la 20 de kilometri de Piteşti, pentru a preveni extinderea petei de petrol, însă din cauza precipitaţiilor abundente unda poluantă a trecut de ultimele baraje montate în zona şcolii Săpata.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Argeş – Vedea au dispus SC OMV Petrom SA montarea de urgentă a încă patru baraje din paie şi absorbante în localitatea din aval, Lunca Corbului – zona Primărie.

„S-au întocmit actele pentru sancţionarea societăţii poluatoare cu suma de 100.000 de lei, care urmează să le fie trimise. A fost anunţată conducerea companiei şi a luat la cunoştinţă, problema care ne frământă acum este oprirea undei poluante şi limitarea efectelor acesteia. La un moment dat, unda poluantă a fost oprită, dar apele râului Cotmeana au crescut brusc după ce în zonă a plouat torenţial, inclusiv cu piatră, iar debitul mare a făcut că apa să treacă peste barajele constituite, judeţul Argeş fiind sub cod galben din această după-amiază (n.r. – marţi după-amiază), de la ora 15.00, până mâine dimineaţă (n.r. – miercuri dimineaţă), la ora 3.00”, a declarat prim-comisarul Gărzii de Mediu Argeş, Ioan Ene.

Cazurile de poluare în zona Cotmeana, provocate de conductele petroliere, au fost frecvente, ultimul eveniment, dar de proporţii mult mai mici, fiind înregistrat în 20 februarie.

După ce unda de poluare cu petrol de pe râul Cotmeana din judeţul Argeş a trecut de ultimele baraje pata de ţiţei s-a întins pe aproape 15 kilometri, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea dispunând ca OMV Petrom să monteze de urgenţă alte patru baraje din paie şi absorbante.

Reprezentanţii Sistemului Hidrotehnic Independent (SHI) Olt monitorizează de la faţa locului acţiunile de depoluare efectuate de către OMV Petrom, continuându-se curăţarea albiei şi a malurilor râului Cotmeana.

Conform sursei citate, nu există pericol de poluare a râului Argeş şi de afectare a alimentării cu apă a municipiului Bucureşti.

Marţi dimineaţă, reprezentanţii OMV Petrom – Zona de producţie III – Muntenia Vest – Sector Samara Cocu au anunţat dispeceratul ABA Argeş-Vedea despre apariţia unei poluări accidentale pe Vale Radioasă şi pe râul Cotmeana, ca urmare a coroziunii conductei magistrale de transport ţiţei brut.

Iniţial, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea anunţau că poluarea se întinde pe Valea Radioasă pe o lungime de circa 1,5 kilometri în localitatea Poiana Lacului şi pe râul Cotmeana pe o lungime de aproape trei kilometri în localitatea Săpata, aproximativ 400 de litri apă sărată şi 500 de litri ţiţei scurgându-se în râu.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...