OMV Petrom estimează un preţ mediu al petrolului de 40 de dolari pe baril în 2016

OMV Petrom se aşteaptă la un preţ mediu al petrolului de 40 de dolari pe baril în acest an şi va reduce investiţiile cu 10-20% faţă de anul 2015, a declarat, joi, Mariana Gheorghe, CEO al companiei, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - joi, 18 feb. 2016, 12:17
OMV Petrom estimează un preţ mediu al petrolului de 40 de dolari pe baril în 2016

‘Pentru anul 2016, ne aşteptăm ca preţul mediu al ţiţeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 40 de dolari pe baril’, a precizat ea.

Aceasta a adăugat că valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) pentru 2016 va fi de 0,7 – 0,8 miliarde de euro, cu circa 10 – 20% mai mică faţă de 2015, din care aproximativ 85% va fi dedicată proiectelor din Upstream. Investiţiile de explorare sunt estimate să scadă cu aproximativ 50% faţă de nivelul din 2015, scrie Agerpres.

Anul trecut, compania a investit 3,9 miliarde de lei, nivel mai mic cu 38% faţă de 2014.

‘Având în vedere nivelul ridicat de lichiditate necesar pentru a ne susţine nevoile privind investiţiile, managementul intenţionează să propună nedistribuirea de dividende pentru 2015’, a mai spus Mariana Gheorghe.

Potrivit raportului privind datele financiare ale companiei, în 2016, se estimează că marjele de rafinare vor scădea faţă de nivelul înregistrat în 2015, că efect al persistenţei supracapacităţii de rafinare pe pieţele europene. Se preconizează că preţurile mai reduse ale produselor petroliere, ca efect al scăderii cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului şi ale produselor, coroborat cu reducerea TVA în România începând cu 2016, vor susţine cererea pentru produsele petroliere, însă concurenţa se va menţine crescută.

‘Ne aşteptăm ca cererea de gaze a României să se menţină relativ stabilă, dar concurenţa şi presiunea pe marje vor creşte, având în vedere şi competitivitatea ridicată a gazelor de import. Pe piaţa de energie electrică, anticipăm că cererea în 2016 va fi, de asemenea, relativ stabilă, dar marjele vor fi scăzute pe parcursul întregului an’, se arată în raportul companiei.

În 2015, piaţa de carburanţi din România a crescut cu 5,4%, potrivit estimărilor Petrom. Segmentul de retail a crescut cu 5,2%, iar cel comercial, cu 15,7%.

În ceea ce priveşte cadrul de taxare, câteva amendamente au fost aprobate, urmând a intra în vigoare în 2016 – 2017. Impozitul pe construcţii se va menţine la nivelul de 1% pe parcursul anului 2016 şi se aşteaptă a fi eliminat începând cu anul 2017. În plus, conform declaraţiilor autorităţilor, se preconizează măsuri suplimentare în ceea ce priveşte sistemul de taxare pentru activitatea de explorare şi producţie, consultări publice urmând să aibă loc înainte de punerea în aplicare a noilor măsuri, începând cu 2017, mai spun reprezentanţii companiei.

Grupul OMV Petrom a trecut pe pierderi în 2015, raportând un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,1 miliarde de lei în anul precedent, potrivit rezultatelor consolidate publicate joi de companie.

Rezultatul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom S.A. a fost o pierdere de 676 milioane de lei, comparativ cu profitul net de 2,103 miliarde de lei înregistrat în 2014. Pierderea pe acţiune a fost de 0,0119 lei în 2015 faţă de un profit pe acţiune de 0,0371 în anul precedent.

‘În 2015, rezultatele financiare ale Grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a preţului ţiţeiului. Contribuţia negativă din Upstream a fost parţial compensată de performanţa foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piaţă şi ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor şi menţinere a poziţiei competitive, concomitent cu reducerea investiţiilor cu 38% faţă de 2014’, afirmă Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom în comunicatul referitor la rezultatele companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 miliarde de dolari, a raportat joi un profit de 1.200 de miliarde de coroane......
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...