OMV Petrom ia în calcul reduceri de personal, în contexul preţului scăzut al petrolului

OMV Petrom va implementa o serie de măsuri care urmăresc limitarea cheltuielilor de capital şi reducerea costurilor operaţionale, care ar putea duce la reduceri de personal, în contextul preţului scăzut al petrolului, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii companiei.
Economica.net - lun, 15 feb. 2016, 14:25
OMV Petrom ia în calcul reduceri de personal, în contexul preţului scăzut al petrolului

‘În contextul curent de piaţă, cu un preţ nefavorabil al ţiţeiului care se estimează să persiste pentru o perioadă mai îndelungată, compania a anunţat o serie de măsuri care urmăresc limitarea cheltuielilor de capital şi reducerea costurilor operaţionale. O serie de proiecte au fost amânate sau anulate şi, prin urmare, în contextul menţionat, este necesară o analiză pentru adaptarea organizaţiei la nevoile curente de business’, susţin oficialii OMV Petrom.

Aceştia au adăugat că, având în vedere evoluţiile pieţei, acest proces de analiză este continuu şi ar putea duce, printre alte măsuri avute în vedere, şi la reducerea numărului de salariaţi.

‘Însă nu se poate vorbi de un obiectiv numeric, ci de unul calitativ, respectiv rezilienţa companiei într-un mediu de piaţă nefavorabil, menţinând totodată deschise opţiunile pentru revenire, în cazul îmbunătăţirii contextului de preţ. În cazul în care vor avea loc disponibilizări, acestea se vor face în conformitate cu legislaţia muncii şi în acord cu reprezentanţii sindicatelor, precum şi cu măsuri adecvate pentru protecţia socială a persoanelor disponibilizate (inclusiv compensaţii financiare)’, au adăugat reprezentanţii OMV Petrom.

Luni, barilul de petrol de tip Brent se tranzacţiona cu 33 de dolari, în timp ce sortimentul cotat pe piaţa americană avea un preţ puţin peste 30 de dolari pe baril.

În ianuarie, preţul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preţurile petrolului sunt în scădere de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.

În urmă cu o săptămână, raportul lunar al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) preciza că excedentul global de petrol în primul semestru din 2015 va fi mai ridicat decât se estima anterior, sporind riscul unui declin suplimentar al preţului ţiţeiului, deoarece Iranul şi Irakul, membre ale OPEC, şi-au majorat producţia, în timp ce s-a înregistrat o încetinire a cererii.

Potrivit Bloomberg, în perioada ianuarie – iunie 2016, producţia de ţiţei ar putea depăşi consumul cu aproximativ 1,75 milioane de barili pe zi, comparativ cu 1,5 milioane barili pe zi (mbd) estimat luna trecută, iar nivelul de 1,75 mbd ar putea fi depăşit dacă Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol majorează producţia, a previzionat IEA.

În ianuarie, în urma ridicării sancţiunilor internaţionale, Iranul şi-a majorat producţia cu 80.000 barili pe zi, la 2,99 mbd, în timp ce Irakul şi Arabia Saudită au ajuns, de asemenea, la un nivel ridicat al producţiei, de 4,35 mbd şi, respectiv, 10,21 mbd.

”În condiţiile în care piaţa e deja suprasaturată de petrol, va fi foarte greu să vedem o creştere semnificativă a preţului barilului de ţiţei în viitorul apropiat, ceea ce sporeşte riscurile pe termen scurt”, se arată în raport.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...