OMV Petrom nu este foarte bine poziţionată pentru a profita de schimbările din piaţă – raport Wood&Company

OMV Petrom nu este foarte bine poziţionată pentru a profita de schimbările din piaţă, se arată într-un raport al companiei de brokeraj Wood&Company publicat pe InvestingRomania.
Economica.net - lun, 24 apr. 2017, 06:58
OMV Petrom nu este foarte bine poziţionată pentru a profita de schimbările din piaţă - raport Wood&Company

‘Ne place conducerea Petrom, modelul de afaceri diversificat cu risc scăzut şi perspective pe termen lung. În opinia noastră compania nu este foarte bine poziţionată pentru a profita de schimbările de pe piaţă. Cu toate acestea, deşi Petrom are o cotă preţ-performanţă de la SPO (ofertă publică secundară n.r.) din octombrie 2016 a redus nivelul potenţial de creştere, din perspectiva noastră compania este încă subestimată’, se arată în document.

Potrivit sursei citate, preţul gazelor naturale a beneficiat de o recuperare din octombrie 2016 şi ar trebui să salveze piaţa românească şi investitorii acesteia de la riscul asimetric asociat cu o piaţă doar de import.

‘În perioada care urmează, vom vedea o recuperare în volume, respectiv a preţurilor, o reînnoire a sistemului de impozitare şi a drepturilor de autor, investiţii în infrastructură şi noi proiecte de dezvoltare de la ambele companii (Romgaz şi OMV Petrom n.r.), şi anume volumul de producţie şi de venituri. Dintre cele două companii, preferăm Romgaz, un beneficiar mai mare al recuperării, cu posibilitatea de a se valorifica mai repede pe noile pieţe, atunci când infrastructura este finalizată’, menţionează sursa citată.

Conform sursei citate, Petrom a făcut o treabă foarte bună menţinând producţia, dar a rămas în urmă cu înlocuirea rezervelor, în ultimii ani, numai proiectul Neptun rezolva creşte acest lucru.

‘Noi vedem Petrom ca ca un producător low-cost disciplinat cu un model de business echilibrat. Are un mic dar profitabil business downstream de unde pot rezulta riscuri’, se mai spune în raport.

În ceea ce priveşte Neptun Deep, documentul spune că această investiţie ar putea schimba perspectivele companiei, dar realizarea acestui proiect se va face în viitor.

În primăvara anului trecut, directorul general al OMV, Reiner Seele, a declarat, la Bucureşti, că Petrom şi ExxonMobil nu vor începe producţia de gaze în perimetrul Neptun din Marea Neagră mai devreme de anul 2020, întrucât, până acum, nu s-a luat decizia finală de investiţie.

OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent în perimetrul Nepun.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a anunţat, în luna februarie a acestui an, că grupul îşi propune, pentru următorii ani, investiţii în tehnologii avansate, anticipând o revoluţie industrială, precum şi expansiunea în Marea Neagră, Marea Mediterană şi zona caspică.

Potrivit Marianei Gheorghe, Petrom îşi propune investiţii de un miliard de euro pe an, iar ţinta este o rată de înlocuire a rezervelor de 100% în anul 2021.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...