OMV Petrom: România a fost importator net de electricitate, în primul trimestru al anului

România a fost importator net de energie electrică în primele trei luni ale acestui an, iar centrala de la Brazi a OMV Petrom a produs cu 21% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată în raportul financiar al companiei, publicat vineri.
Economica.net - vin, 03 mai 2019, 11:52
OMV Petrom: România a fost importator net de electricitate, în primul trimestru al anului

„Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, cererea naţională de electricitate a scăzut cu 3%, în timp ce producţia naţională a scăzut cu 11%, în T1/19 faţă de T1/18. Ca urmare, România a fost importator net de electricitate în T1/19”, se arată în document.

Producţia netă de energie electrică a OMV Petrom a fost de 1,08 TWh, în primul trimestru, cu 21% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.

Centrala de la Brazi, cu o putere de 860 de MW, a fost funcţională la întreaga capacitate şi a beneficiat de marje mai mari susţinute de preţurile energiei electrice livrate în bandă, au precizat reprezentanţii companiei.

În trimestrul al doilea, centrala de la Brazi se va opri planificat timp de două săptămâni pentru întreaga capacitate şi alte două săptămâni pentru jumătate din capacitate.

Pentru tot anul, OMV Petrom estimează că întreaga cerere de electricitate va fi relativ similară, comparativ cu cea din anul 2018.

Grupul OMV Petrom a raportat, în primele trei luni ale acestui an, vânzări consolidate în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, până la valoarea de 5,4 miliarde de lei, în timp ce profitul net s-a ridicat la 1,15 miliarde de lei, mai mare cu 35%, în intervalul de referinţă.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 794 de benzinării, la sfârşitul lui 2018, sub două branduri – OMV şi Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Avocaţi: Excluderea Huawei de la licitaţia 5G duce la pierderi de miliarde euro pentru companie şi industrie. Producătorul chinez poate cere daune statului
Avocaţi: Excluderea Huawei de la licitaţia 5G duce la pierderi de miliarde euro pentru companie şi industrie. Producătorul ...
Adoptarea Legii 5G în forma actuală ar putea costa industria de telecomunicații din România între 2,7 și 4,2 miliarde de euro în următorii 10 ani, potrivit estimărilor din raportul emis de......
Autostrada de Centură București Nord: Contractul pentru lotul 2 ar putea fi semnat miercuri cu UMB – surse
Autostrada de Centură București Nord: Contractul pentru lotul 2 ar putea fi semnat miercuri cu UMB – surse
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ar putea semna miercuri, 12 mai, contractul pentru ...
Mercedes-Benz a prezentat EQT, un concept „aproape de varianta de serie”
Mercedes-Benz a prezentat EQT, un concept „aproape de varianta de serie”
Germanii de la Mercedes-Benz au prezentat conceptul EQT, un viitor vehicul care „va atrage familiștii și clienții care ...
Fondurile suverane au făcut anul trecut investiții de 65,9 miliarde de dolari, de două ori mai mari față de 2019
Fondurile suverane au făcut anul trecut investiții de 65,9 miliarde de dolari, de două ori mai mari față de 2019
Investiţiile directe realizate de fondurile suverane de investiţii în 2020 aproape s-au dublat comparativ cu 2019, ajungând ...