OMV Petrom şi-a redus investiţiile pentru 2015 cu circa 30%, din cauza preţului scăzut la ţiţei

Grupul OMV Petrom şi-a redus planurile de investiţii pentru 2015 cu 30% faţă de anul precedent, ca răspuns la preţul scăzut al ţiţeiului, potrivit unui raport al companiei, dat luni publicităţii.
Economica.net - lun, 18 mai 2015, 08:37
OMV Petrom şi-a redus investiţiile pentru 2015 cu circa 30%, din cauza preţului scăzut la ţiţei

Programul de investiţii pentru 2015 este estimat la circa un miliard de euro, din care aproape 85% va fi dedicat proiectelor din Upstream. Se estimează că scăderea investiţiilor comparativ cu anul trecut va avea un impact negativ asupra producţiei viitoare de hidrocarburi, scrie Agerpres.

‘Ca răspuns la preţul scăzut al ţiţeiului, ne-am redus planurile de investiţii pentru 2015 ale Grupului cu aproximativ 30% faţă de anul precedent şi am continuat să ne optimizăm structura de costuri, măsuri preconizate a ne proteja poziţia fluxului de numerar extins. Aceste iniţiative ne vor afecta, însă, producţia viitoare de hidrocarburi. În următoarele luni, ne aşteptăm ca discuţiile publice referitoare la mediul fiscal şi de reglementare să continue, aşa cum a fost anunţat de către autorităţi, şi vizăm obţinerea unui cadru stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor, o condiţie-cheie pentru investiţiile viitoare’, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Reprezentanţii companiei preconizează că un potenţial mediu scăzut de preţ al ţiţeiului pe o perioadă îndelungată se aşteaptă să ducă la scăderea investiţiilor anuale în Upstream cu 25-35%, precum şi a producţiei de hidrocarburi cu până la 4% între 2015 – 2017 faţă de 2014.

‘Vom continua derularea iniţiativelor de excelenţă operaţională, punând accent pe eficienţă, ţinând cont şi de mediul de operare. Activităţile operaţionale se vor concentra pe executarea a circa 1.000 de lucrări de reparaţii capitale şi forarea a aproximativ 70 de sonde noi, în funcţie de evoluţia mediului de piaţă şi a celui fiscal. Proiectele de redezvoltare în curs vor fi prioritizate pe baza valorii adăugate; 12 proiecte aflate în dezvoltare/execuţie vor continua anul acesta; din cele 17 proiecte aflate în faza de evaluare la sfârşitul anului 2014 patru vor continua în acest an, iar 13 sunt re-proiectate’, se spune în raport.

În T1/2015, preţul mediu Ural a scăzut cu 51% comparativ cu nivelul înregistrat în T1/2014, atingând valoarea de 52,89 USD/bbl. Preţul mediu realizat la ţiţei a scăzut cu 53%, la valoarea de 45,37 USD/bbl.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru 2015, reprezentanţii companiei se aşteaptă ca preţul mediu al ţiţeiului Brent să înregistreze o valoare medie între 50-60 USD/bbl. Diferenţialul Brent-Ural se anticipează că va rămâne relativ mic.

Cu toate acestea, în primele trei luni ale anului în curs, investiţiile de explorare au crescut la 365 milioane de lei, faţă de 99 milioane de lei în perioada similară din 2014, reflectând în principal forajul în desfăşurare în cadrul perimetrului Neptun Deep în parteneriat cu operatorul ExxonMobil.

În T1/2015, cheltuielile de explorare au fost de 66 milioane de lei, în principal reflectând o sondă onshore care nu a avut succes.

În martie, a fost finalizat forajul sondei Pelican South-1 şi a început forajul unei noi sonde de explorare.

De asemenea, compania precizează că are în vedere intensificarea programelor de optimizare a costurilor în toate segmentele de activitate pentru a fi pregătită pentru un mediu de piaţă cu un preţ scăzut al ţiţeiului pentru o perioadă prelungită.

Începând cu 1 aprilie 2015, segmentele de activitate din cadrul OMV Petrom au fost redenumite astfel: Explorare şi Producţie devine Upstream, Rafinare şi Marketing devine Downstream Oil, Gaze şi Energie devine Downstream Gas.

 

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...