OMV Petrom: Sistemul românesc este vulnerabil atunci când creşte cererea de gaze naturale

Sistemul românesc este vulnerabil de fiecare dată când vorbim de o evoluţie majoră a creşterii cererii de gaze naturale, a declarat marţi Gabriel Selischi, membru în board-ul executiv responsabil pentru Upstream, OMV Petrom, într-o conferinţă organizată de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).
Economica.net - mar, 09 iun. 2015, 09:27
OMV Petrom: Sistemul românesc este vulnerabil atunci când creşte cererea de gaze naturale

‘În primele 4 luni din acest an România şi-a acoperit necesarul astfel încât nu a fost nevoie să importe gaze din Rusia. Asta arată stabilizarea producţiei în ceea ce priveşte gazul şi petrolul, iar cei doi mari producători împreună (n.r. Romgaz şi OMV – Petrom) cu ceilalţi jucători din comunitate au contribuit foarte mult la acest lucru. (…) Sistemul românesc este vulnerabil de fiecare dată când vorbim despre o evoluţie majoră a creşterii cererii. Se observă foarte mult că în sezonul rece sistemul nu este capabil să furnizeze cantitatea solicitată’, a spus Selischi.

Potrivit acestuia, companiile de mică anvergură din sectorul gazelor naturale care doresc să investească într-o conductă de gaze trebuie să aibă condiţiile necesare, respectiv infrastructură de transport, astfel încât investiţia să fie rentabilă, scrie Agerpres.

‘Vorbim despre anumite condiţii pe care România trebuie să le îndeplinească. Pe deoparte vorbim de interconectarea alături de Bulgaria, iar cea de-a doua interconectare trebuie să fie cu Ungaria. Pentru un operator mic, în special unul de mică anvergură, nu Romgaz sau Petrom, care a început să activeze de curând în această branşă, dacă doreşte să investească într-o conductă lungă sau într-o unitate de procesare trebuie să aibă condiţiile necesare astfel încât investiţia lor să fie cu adevărat rentabilă. Avem nevoie de infrastructură de transport. Dacă nu avem, nu vom avea companii competitive. O a doua cerinţă se referă la un regim fiscal stabil în domeniul energetic’, a explicat oficialul OMV Petrom.

Potrivit FIC, investitorii străini care operează în sectorul energetic au investit peste 22 miliarde de euro în România începând cu 2002 şi până în prezent, sumă care a contribuit la stabilitatea acestui sector.

‘Investitorii străini care operează în sectorul energetic au investit peste 22 miliarde de euro în România începând cu 2002, sumă care a contribuit la stabilitatea unui sector care fusese anterior subfinanţat. Companiile din sectorul energetic în care investitorii străini joacă un rol important au contribuit în anul 2014 la bugetul de stat cu aproximativ 3 miliarde euro din colectarea TVA, impozitul pe venit, accize, redevenţe şi plăţi ale angajaţilor’, precizează CIS în comunicat.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) organizează, marţi, o masă rotundă pe tema necesităţii investiţiilor în sectorul românesc al energiei.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...