OMV Petrom, vânzări de gaze mai mari cu 24%, în primele trei luni

Volumul vânzărilor de gaze ale Grupului OMV Petrom a crescut, în primele trei luni cu 24%, comparativ cu perioada similară din 2014, în condiţiile în care consumul estimat de gaze naturale al României a scăzut cu 4%, conform unui comunicat al companiei, dat luni publicităţii.
Economica.net - lun, 18 mai 2015, 09:09
OMV Petrom, vânzări de gaze mai mari cu 24%, în primele trei luni

Potrivit documentului, creşterea vânzărilor de gaze se datorează vânzărilor mai mari către industria producătoare de îngrăşăminte chimice şi pe piaţa reglementată, dar şi în urma contractării unor noi clienţi, prin care s-a compensat utilizarea redusă a centralei electrice de la Brazi, scrie Agerpres.

La sfârşitul primului trimestru din acest an, volumul total de gaze naturale aflat în depozitele subterane, deţinut de OMV Petrom, era de 7 milioane de metri cubi, comparativ cu 74 milioane de metri cubi la sfârşitul T1/2014. În T1/2015, preţul reglementat al gazelor pentru consumatorii casnici a crescut cu 5% comparativ cu T1/2014 la 53,3 lei/MWh, în timp ce preţul pentru sectorul non-casnic s-a liberalizat începând cu ianuarie 2015.

Potrivit raportului, pe Bursa Română de Mărfuri, preţul gazelor naturale din producţia internă a variat între 87,5 lei/MWh şi 90 lei/MWh pentru contractele semnate şi gazele livrate în T1/15. Preţul mediu al gazelor de import estimat de ANRE a fost de 380 dolari/1.000 metri cubi (sau echivalentul a 144,0 lei/MWh).

Compania precizează că, din ianuarie 2015, cota de import pentru sectorul non-casnic nu mai este obligatorie, în timp ce în T1/2014 cota medie de import stabilită de ANRE pentru sectorul non-casnic a fost de 23%.

Conform estimărilor, producţia brută de energie electrică a României a crescut cu aproape 6% faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, în timp ce cererea de energie electrică la nivel naţional s-a majorat cu 3%, iar exporturile nete de energie electrică au urcat cu 45%.

Potrivit datelor preliminare publicate de OPCOM, preţul pentru energia electrică livrată în bandă s-a situat la valoarea medie de 162 lei/MWh (T1/14: 145 lei/MWh) şi la 197 lei/MWh (T1/14: 193 lei/MWh) pentru energia electrică livrată în orele de vârf. Marjele medii negative s-au deteriorat uşor faţă de T1/14 din cauza preţului mai mare la gaze, conducând, astfel, la scăderea producţiei nete de energie electrică a centralei de la Brazi la 0,26 TWh (T1/14: 0,55 TWh).

În T1/15, parcul eolian Dorobanţu a generat o producţie netă de electricitate de aproximativ 0,03 TWh, cu 9% mai mare decât în T1/14. Pentru electricitatea produsă şi livrată, OMV Petrom Wind Power a primit circa 45.900 de certificate verzi, din care jumătate se aşteaptă să devină eligibile pentru tranzacţionare după 1 ianuarie 2018 (T1/14: aproximativ 40.500 de certificate verzi, jumătate dintre ele eligibile pentru tranzacţionare).

‘Piaţa de gaze şi electricitate, precum şi cadrul de reglementare trec printr-o perioadă de continuă schimbare care ar putea influenţa negativ rezultatele financiare şi operaţionale ale companiei. În 2015 nu ne aşteptăm la o redresare a cererii de gaze a României, ceea ce va conduce la creşterea concurenţei şi astfel la o presiune suplimentară asupra preţurilor şi marjelor’, precizează compania.

De asemenea, OMV Petrom se aşteapă ca pe piaţa de energie electrică cererea să rămână relativ stabilă şi preţurile să se menţină sub presiune. În 2015, se estimează ca marjele de rafinare vor scădea de la maximele recente, ca urmare a persistenţei supracapacităţii de rafinare pe pieţele locale şi europene.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Continental și-a redus previziunile privind marja de profit operațional
Continental și-a redus previziunile privind marja de profit operațional
Grupul german Continental și-a redus previziunile pentru marja de profit operațional din 2021 la 5,2% - 5,6%, din cauza ...
Eurostat: România se numără printre statele UE cu un nivel foarte ridicat al deficitului guvernamental
Eurostat: România se numără printre statele UE cu un nivel foarte ridicat al deficitului guvernamental
Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în trimestrul doi din 2021 la 6,9% din PIB în zona ...
Banca Națională a Rusiei a majorat semnificativ dobânda cheie, luând prin surprindere piața financiară
Banca Națională a Rusiei a majorat semnificativ dobânda cheie, luând prin surprindere piața financiară
Banca Centrală a Rusiei i-a surprins pe cei mai mulţi analişti cu o majorare semnificativă a dobânzii cheie, după ce ...