OMV şi Gazprom s-au înţeles pe schimbul de active. Austriecii cedează Marea Nordului şi vor primi petrol de la ruşi

OMV şi Gazprom au încheiat vineri o serie de memorandumuri privind dezvoltarea cooperării strategice între cele două companii. Apar astfel şi primele informaţii oficiale privind schimbul de active despre care se vorbeşte deja de câteva luni. Grupul austriac ar urma să cedeze ruşilor active din Marea Nordului şi din zona platformei continentale norvegiene, iar Gazprom va livra OMV petrol crud, începând chiar din 2016.
Economica.net - vin, 01 apr. 2016, 12:53
OMV şi Gazprom s-au înţeles pe schimbul de active. Austriecii cedează Marea Nordului şi vor primi petrol de la ruşi

Rainer Seele, CEO şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al OMV, s-a întâlnit vineri, la Sankt Petersburg, cu Alexey Miller, preşedintele Gazprom. Cei doi au semnat mai multe acorduri şi memorandumuri tehnice care au rolul de a dezvolta cooperarea strategică dintre cele două companii, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de OMV.

Informaţii despre un schimb de active între OMV şi Gazprom au apărut prima dată în luna decembrie a anului trecut în presa austriacă. În luna ianuarie, OMV a precitzat că OMV Petrom nu face obiectul discuţiilor cu Gazprom, iar Ministerul Energiei anunţa că va monitoriza atent schimbul de active dintre austrieci şi ruşi.

OMV a anunţat, vineri, că au fost identificate activele grupului austriac ce ar urma să facă obiectul schimbului de active cu Gazprom. Schimbul de active va include active OMV din Marea Nordului şi de pe platforma continentală norvegiană, a declarat la Sankt Petersburg CEO-ul OMV, Rainer Seele, citat de Reuters.

Miller şi Seele au mai semnat un acord care prevede furnizarea de petrol de către Gazprom către OMV în cursul acestui an. Contactaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii OMV Petrom au declarat că petrolul de la Gazprom nu va fi rafinat în România. „Sutem 100% integraţi şi capacitatea rafinăriei a fost ajustată pentru a procesa petrolul produs în România”.

Şefii OMV şi Gazprom au mai semnat, vineri, un acord de cooperare ştiinţifică şi tehnică, inclusiv în domeniul producţiei de gaze, transporturi, procesare, depozitate subterană şi vânzări, securitate industrială şi securitatea informaţiilor, eficienţa energetică, protecţia mediului şi energie pe bază de hidrogen. Cele două companii vor de asemenea o cooperare mai strânsă în privinţa managementului operaţiunilor de cercetare şi dezvoltare.

În plus, a fost semnat un memorandum de înţelegere şi cooperare culturală: în primă fază, cele două companii ar urma să sponsorizeze evenimente culturale în Sankt Petersburg şi Viena.

„Astăzi, am semnat mai multe documente importante care au scopul de a dezvolta în continuare dialogul cu partenerul nostru strategic OMV. Relaţia noastră nu mai este limitată doar la afaceri. Odată cu extinderea cooperării noastre, avansăm consistent către obiectivele noastre ambiţioase: creşterea livrărilor de petrol şi gaze ruseşti în Europa şi dezvoltarea potenţialului companiilor noastre în zona de cercetare-dezvoltare”, a declarat în comunicat Alexey Miller, şeful Gazprom.

„Parteneriatul cu Gazprom, care datează de 48 de ani, are o fundaţie economică foarte solidă. Documentele semnate astăzi reprezintă un eveniment important în vederea unei mai strânse cooperări viitoare. Sunt mulţumit mai ales de faptul că astăzi iniţiem o legătură culturală între Rusia şi Austria. Până la urmă, într-un context din ce în ce mai fracturat, este un moment bun să ne apropiem mai mult printr-o cooperare strânsă, care va îmbina şi afacerile, şi cultura”, a afirmat, la rândul său, Rainer Seele, CEO OMV.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...