1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Companii

OMV: Vrem sa facem din Romania un exportator de gaze

Grupul austriac OMV va exporta o parte din gazele care vor fi extrase din Marea Neagră. Compania austriacă își sporește investițiile în zona de explorare și producție.

22 noi, 2013 | ECONOMICA.net

"Tinta noastră este să facem din România un exportator de energie, dintr-un importator", a declarat directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss.

"Pentru asta trebuie să investim. Gazul din Marea Neagră înseamnă gaz european pentru Europa", a spus Roiss, care a mai anunțat că investițiile companiei petroliere austriece vor crește cu un miliard de euro pe an, până la 3,9 miliarde de euro pe an, în perioada 2014-2016. Sectorul de explorare și producție de hidrocarburi va fi ținta predilectă a investițiilor OMV.

Roiss s-a referit la potențialele rezerve de gaze naturale din Marea Neagră, dat fiind că OMV Petrom, împreună cu gigantul american ExxonMobil, derulează o campanie de explorare de hidrocarburi în platoul continental al Mării Negre. Anul trecut, OMV Petrom a anunțat rezerve potențiale de până la 84 de milioane de metri cubi de gaze în perimetrul Neptun din Marea Neagră, echivalente cu consumul României pe mai mult de șase ani.

Cel mai probabil, dacă și campaniile ulterioare de explorare vor dovedi că resursele pot fi exploatabile comercial, primele gaze din Marea Neagră vor ajunge pe piață în 2018. Investițiile în dezvoltarea zăcământului ajung la un miliard de dolari.

Momentantan, România nu poate exporta încă gaze naturale, singura conexiune cu piața occidentală, conducta Szeged-Arad, asigurând doar fluxul de import de gaze, nu și pe cel de ieșire din țară.

În perioada de boom economic, România importa circa o treime din consumul național de gaze, singurul furnizor fiind compania rusă Gazprom. Acum, importurile au scăzut sub 20%, din cauza cererii în scădere.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO