ONU cere prelungirea cu un an a acordului privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră

Organizația Națiunilor Unite a cerut luni prelungirea cu un an a acordului privind exportul de cereale ucrainene, care ajunge la scadenţă pe 19 noiembrie, după patru luni de la intrarea în vigoare, transmite AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 10 oct. 2022, 20:54
ONU cere prelungirea cu un an a acordului privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră

Într-o conferinţă de presă la Geneva, Martin Griffiths (foto), unul din responsabilii ONU participanţi la negocieri, s-a declarat rezonabil de încrezător că acordul va fi înnoit.

„Am dori să fie înnoit şi poate chiar extins pentru a include mai multe îngrăşăminte”, a declarat el, întrebat despre negocieri.

Griffiths a spus că acordul este în vigoare până la 22 noiembrie, însă purtătoarea de cuvânt a ONU în acest dosar, Ismini Palla, a indicat ulterior pentru AFP că el „este iniţial prevăzut pentru o durată de 120 de zile, ceea ce ar însemna până la 19 noiembrie”.

„Acordul va fi prelungit automat pentru aceeaşi perioadă, cu excepţia cazului în care una dintre părţi îi notifică celeilalte intenţia sa de a-i pune capăt sau de a-l modifica”, a precizat ea.

În ce-l priveşte, Griffiths vrea ca acordul să fie înnoit „dincolo de ciclul de patru luni”. „Trebuie să-l vedem înnoit pe un an. Trebuie să-l vedem înnoit până la recolta viitoare”, a spus el.

Două acorduri au fost semnate la 22 iulie sub egida ONU: primul, denumit „Iniţiativa Mării Negre în favoarea cerealelor”, permite pentru 120 de zile exporturile de cereale ucrainene blocate de război; al doilea vizează facilitarea exporturilor de produse agricole şi de îngrăşăminte ruseşti, în pofida sancţiunilor impuse de ţările occidentale Rusiei.

Moscova se plânge însă că, în pofida acordului, nu îşi poate vinde producţia agricolă şi îngrăşămintele din cauza acestor sancţiuni, care afectează mai ales sectoarele financiare şi logistice.

Griffiths a subliniat luni că „a face să iasă îngrăşămintele şi cerealele din Rusia este de cea mai mare importanţă pentru ca agricultorii să decidă dacă să semene sau nu”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi echipele sale lucrează activ pentru a prelungi acordul privind exportul de cereale din Ucraina, care a permis o reducere a preţurilor alimentare mondiale, a arătat vineri purtătorul său de cuvânt.

El a mai afirmat că Rebeca Grynspan, secretar general al UNCTAD, care a participat la negocierea acordurilor, şi Martin Griffiths urmează să se deplaseze la Moscova ‘în circa o săptămână pentru a se întâlni cu înalţi responsabili ruşi’ pe aceste subiecte.

Acordurile în cauză vizează să reducă tensiunile pe pieţele produselor alimentare şi să evite ca ţările sărace să se confrunte cu crize grave.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), preţurile mondiale ale produselor alimentare şi-au continuat scăderea în septembrie pentru a şasea lună consecutiv. Totuşi, indicele FAO al preţurilor cerealelor a urcat uşor cu 1,5% în raport cu luna august.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Intră în vigoare embargoul pe carburanții făcuți din țiței rusesc. Provocarea pentru România – de unde vor veni 1,7 milioane de tone de motorină, și, mai ales, cu ce costuri
Intră în vigoare embargoul pe carburanții făcuți din țiței rusesc. Provocarea pentru România – de unde vor veni ...
Carburanții produși din țiței rusesc, fie că vin din Rusia, Ungaria, Bulgaria sau Serbia nu ar mai putea fi vânduți în România de duminică, moment în care intră în vigoare embargoul......
Cum va arăta domeniul automatizării în 2023? Cinci tendințe pentru piața de roboți
Cum va arăta domeniul automatizării în 2023? Cinci tendințe pentru piața de roboți
În ultimii câțiva ani, multe organizații au implementat într-un ritm alert schimbări bazate pe dezvoltarea tehnologică. ...
39% dintre SA-urile din România ar putea să își listeze acțiunile pe piața AeRO a BVB. Din februarie vor fi disponibile finanțări de 35 de milioane de euro
39% dintre SA-urile din România ar putea să își listeze acțiunile pe piața AeRO a BVB. Din februarie vor fi disponibile ...
În România există peste 57.800 de companii care respectă condițiile de eligibilitate ale Bursei de Valori București ...
OTP Bank, sancționată de BNR pentru tranzacții suspecte. Anul trecut, angajați ai băncii erau acuzați de spălare de bani, într-un dosar ajuns celebru. OTP spune ca va colabora cu BNR
OTP Bank, sancționată de BNR pentru tranzacții suspecte. Anul trecut, angajați ai băncii erau acuzați de spălare de ...
Banca Națională a României (BNR) a sancționat OTP Bank pentru nerespecarea legislației incidente privind spălarea banilor, ...