ONU recunoaşte că a „eşuat” în a împiedica un război în Sudan

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a apreciat miercuri că lumea a 'eşuat' în ceea ce priveşte împiedicarea unui război între generali, care face ravagii în prezent în Sudan, unde ONU doreşte acum garanţii pentru a transporta ajutor umanitar în mijlocul luptelor, relatează AFP.
AGERPRES - joi, 04 mai 2023, 10:45
ONU recunoaşte că a

În pofida anunţului referitor la un ‘acord de principiu ‘ privind prelungirea până la 11 mai a unui armistiţiu niciodată respectat până în prezent, ‘confruntări şi explozii’ au avut loc miercuri la Khartoum, capitala sudaneză care a fost survolată de avioane militare, potrivit martorilor.

Din 15 aprilie, armata generalului Abdel Fattah al-Burhan, şi paramilitari din Forţele de sprijin rapid (FSR), a generalului Mohamed Hamdan Dagalo, se confruntă fără încetare.

Cel puţin 550 de persoane au fost ucise, iar 5.000 rănite, potrivit unui bilanţ despre care toată lumea susţine că nu reflectă situaţia reală.

‘Putem spune că am eşuat în a împiedica’ războiul, care a luat ‘prin surprindere’ ONU, a recunoscut miercuri Antonio Guterres la Nairobi, capitala Kenyei.

‘O ţară ca Sudanul, aflată într-o situaţie economică şi umanitară atât de disperată nu poate să-şi permită o luptă pentru putere între două persoane’, a adăugat el.

La 850 km est de Khartoum, în oraşul Port Sudan, de pe coasta Mării Roşii, ferit de violenţe, Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, a cerut garanţii celor două părţi beligerante.

‘Asigurările generale trebuie să se traducă în angajamente specifice’, a subliniat el, indicând că a vorbit cu cei doi generali la telefon.

Şase camioane ale ONU au fost ‘jefuite’ miercuri în timp ce se îndreptau spre Darfur, în vestul ţării, a adăugat el.

Înainte de aceasta, au fost furate ‘17.000’ tone de alimente din cele 80.000 de tone din stocurile de dinainte de război, în timp ce ONU aşteaptă să obţină acordul serviciilor vamale pentru a transporta ’80 de tone de echipamente medicale de urgenţă’, potrivit acestuia.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a relatat despre haosul care domneşte la Khartoum în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

‘Un raid al forţelor aeriene a lovit aparent luni un spital, iar FSR şi-au instalat comandamentul în mai multe imobile de locuit din Khartoum, lansând atacuri în zone urbane dens populate’, a spus el.

Cinci milioane de locuitori ai capitalei sudaneze supravieţuiesc fără apă şi electricitate, ducând lipsă de alimente, pe o căldură sufocantă într-o ţară unde un locuitor din trei era deja dependent de ajutorul umanitar înainte de război. Doar 16% dintre spitalele din Khartoum funcţionează în prezent, conform AFP.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...