OPCOM: Furnizorii de ultimă instanţă pot achiziţiona energie pentru populaţie şi de pe alte platfome

Furnizorii de ultimă instanţă pot achiziţiona electricitatea pe care o vor furniza populaţiei de pe toate platformele la termen administrate de OPCOM, nu doar de pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, se arată într-un comunicat al operatorului pieţei de energie electrică, citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 13 dec. 2017, 13:31
OPCOM: Furnizorii de ultimă instanţă pot achiziţiona energie pentru populaţie şi de pe alte platfome

Precizarea vine în contextul în care, marţi, pe site-ul OPCOM au fost publicate preţurile la care s-au închis licitaţiile pentru trimestrul întâi din 2018 pe PCSU, piaţă destinată energiei pentru consumatorii casnici.

„Mecanismele prin care sunt stabilite preţurile/tarifele CPC la consumatorii finali sunt în conformitate cu mecanismele interne ale fiecărui furnizor sau sunt aprobate de ANRE pentru consumatorii finali alimentaţi de Furnizorii de Ultimă Instanţă (FUI) la tarife CPC”, precizează oficialii OPCOM.

Potrivit acestora, dintre pieţele centralizate administrate în cadrul OPCOM, Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) este destinată realizării de către Furnizorii de Ultimă Instanţă (FUI) a achiziţiilor de energie aferente Componentei de Piaţă Concurenţială (CPC), aceste achiziţii reprezentând numai o parte din achiziţiile de energie electrică recunoscute de către ANRE în tarifele CPC, alături de achiziţiile din pieţele angro la termen administrate de OPCOM (PCCB-LE, PCCB-NC, PCCB-PC, PC-OTC, PMC), Piaţa pentru ziua următoare (PZU), Piaţa intrazilnică (PI) sau din Piaţa de Echilibrare (PE).

Citeşte şi:

Preţul energiei pentru populaţia care rămâne la reglementat va creşte de la 1 ianuarie; energia în vârf de consum se scumpeşte cu 13%. Soluţia: schimbarea contractului

„În acest sens, precizăm că, începând cu trimestrul IV 2017, sunt aplicabile prevederile Ordinului ANRE nr. 92/2015 de aprobare a ‘Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali’ (Metodologie), cu modificările din Ordinul ANRE nr. 75/2017, conform căruia ‘Achiziţia de către FUI a energiei electrice prognozate a fi furnizată la tarife CPC se face în condiţiile prevăzute de Regulamentul PCSU prin contracte bilaterale încheiate pe PCSU şi prin contracte bilaterale încheiate pe PC. Diferenţele între consumul realizat şi cantitatea de energie electrică din contractele bilaterale încheiate pe PCSU şi PC se pot tranzacţiona, după caz, pe PZU, PI şi/sau la preţ de dezechilibru’ (Art. 11, alin. (1) din Metodologie, cu modificările din Ordinul ANRE nr. 75/2017)”, se mai arată în comunicatul OPCOM.

Conform metodologiei, tarifele CPC aplicate consumatorilor finali conţin inclusiv tarifele de transport, serviciile de sistem, de distribuţie.

„Rezultatele sesiunii de tranzacţionare pe PCSU sunt determinate pe baza condiţiilor stabilite de ANRE şi a ofertelor de vânzare introduse pentru fiecare rundă de către participanţii la licitaţie, preţul de pornire fiind stabilit prin considerarea ofertelor indicative transmise anterior sesiunii de licitaţie de către participanţi”, au mai spus reprezentanţii operatorului.

Aceştia amintesc că OPCOM nu deţine nicio atribuţie în ceea ce priveşte stabilirea preţului la energia electrică furnizată consumatorilor finali pe piaţa cu amănuntul, pieţele centralizate pentru energie electrică administrate în cadrul OPCOM fiind destinate exclusiv tranzacţionării concurenţiale angro a energiei electrice.

Licitaţiile pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) s-au finalizat marţi, iar OPCOM a publicat preţurile de închidere.

Astfel, pentru energia livrată în bandă, între orele 1:00 – 24:00, preţul a fost stabilit la 245 de lei pe MWh, cu 6,5% mai mare decât preţul de închidere a licitaţiei pentru trimestrul patru din acest an. Preţul pentru intervalul orar 8:00 – 24:00 va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru vârf de consum, adică între orele 18:00 şi 22:00, preţul va fi de 302 lei pe MWh, în creştere cu 13%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 27.01.2022
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 27.01.2022
Euro rămâne la 4,94 lei, aproape de nivelul anunţat ieri de BNR. Dolarul creşte.
ANALIZĂ: VW Golf, cel mai vândut model pe piața europeană în 2021. Dacia Sandero, pe locul 3
ANALIZĂ: VW Golf, cel mai vândut model pe piața europeană în 2021. Dacia Sandero, pe locul 3
Cu 11,75 milioane de mașini înmatriculate, piața auto europeană a avut în 2021 cel mai slab an din 1985 până acum. ...
România se pregăteşte pentru un val de refugiaţi ucrainieni. Rezerva strategică e gândită pentru câteva mii de persoane
România se pregăteşte pentru un val de refugiaţi ucrainieni. Rezerva strategică e gândită pentru câteva mii de persoane
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, afirmă că România este pregătită pentru a primi mii de eventuali refugiaţi, ...