1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 1 º

Companii

OPCOM: Peste 2,67 mil. certificate verzi tranzacţionate în 2014 pe Piaţa Centralizată a Certificatelor Verzi

Peste 2,675 milioane certificate verzi au fost tranzacţionate în 2014 pe Piaţa Centralizată a Certificatelor Verzi, administrată de OPCOM.

12 ian, 2015 | Agerpres

Conform datelor publicate pe site-ul OPCOM, în prima lună a anului preţul de tranzacţionare a fost de 197 lei/certificate, în februarie a coborât la 190 lei/certificat şi în martie la 160 lei/certificat. Începând din aprilie şi până la finele anului, preţul s-a stabilizat la 130,69 lei/certificat, scrie Agerpres.

Certificatul Verde (CV) reprezintă o formă de susţinere a energiei electrice produse din surse regenerabile şi atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie.

Sistemul de cote obligatorii reprezintă un mecanism de promovare a producerii de energie electrică din surse regenerabile de energie, prin achiziţia de către furnizori a unui număr de certificate verzi corespunzător cotelor obligatorii de energie electrică produsă din aceste surse, impuse prin lege. Cota obligatorie anuală de certificate verzi pentru 2014 a fost de 10%.


Preţul Certificatelor Vezi variază într-un interval (preţ minim- preţ maxim) stabilit prin Hotărâre de Guvern. Preţul minim este impus pentru protecţia producătorilor, iar preţul maxim pentru protecţia consumatorilor.


Pentru perioada 2008-2014 valoarea de tranzacţionare a certificatelor verzi se încadrează între o valoare minimă de tranzacţionare de 27 euro/certificat şi o valoare maximă de tranzacţionare de 55 euro/certificat. Valoarea în lei este calculată la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Naţională a României pentru luna decembrie a anului precedent.


Sursele regenerabile eligibile să participe în sistemul de tranzacţionare a Certificatelor Verzi sunt: energie hidro utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW, energie eoliană, energie solară, energie geotermală şi gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deşeurilor, gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO