OPEC ar putea majora producţia dacă preţurile cresc (Reuters)

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea decide majorarea producţiei din iulie, în cazul în care livrările de ţiţei din Venezuela şi Iran scad şi mai mult, iar preţurile continuă să crească, în condiţiile în care extinderea reducerii producţiei ar putea duce la înăsprirea excesivă a condiţiilor de pe piaţă, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - joi, 11 apr. 2019, 13:31
OPEC ar putea majora producţia dacă preţurile cresc (Reuters)

Producţia Venezuelei a scăzut sub un milion de barili de ţiţei pe zi (bpd), în urma sancţiunilor SUA. Dacă Washingtonul îşi înăspreşte sancţiunile asupra Teheranului, producţia de ţiţei a Iranului ar putea scădea şi mai mult în luna mai, apreciază analiştii.

„Dacă va exista un declin semnificativ al producţiei şi preţul barilului de ţiţei urcă spre 85 de dolari, va trebui să majorăm producţia. Perspectivele de pe piaţă sunt neclare şi multe depind de evoluţiile din Venezuela şi Iran, înaintea reuniunii din iunie”, a afirmat o sursă din OPEC.

De la 1 ianuarie, OPEC şi alţi producători de ţiţei (alianţa OPEC+) au decis să reducă producţia cu 1,2 milioane bpd, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019. La reuniunea din 25-26 iunie se va decide dacă pactul va fi extins.

Venezuela a pompat 960.000 bpd în martie, în scădere cu aproape 500.000 bpd faţă de februarie, arată datele OPEC.

O altă sursă din OPEC a declarat: „Discutăm o creştere a producţiei, dacă preţul barilului de ţiţei urcă spre 80 de dolari. Totul depinde de nivelul la care se vor situa preţurile în mai şi iunie”.

Rusia vrea ca la reuniunea din 25-26 iunie cu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol să se decidă majorarea producţiei de ţiţei datorită îmbunătăţirii condiţiilor de pe pieţe şi a scăderii stocurilor, a indicat luni Kirill Dmitriev, şeful Fondului rusesc pentru investiţii directe.

Dmitriev a fost primul oficial rus care în 2016 a previzionat un acord cu OPEC şi de atunci a sprijinit înţelegerea, în pofida presiunilor producătorilor de ţiţei din Rusia, care cereau retragerea din acord.

În ultimele luni, Dmitriev declara că este prea devreme să se renunţe la acordul de reducere a producţiei de ţiţei, sprijinind astfel poziţia Arabiei Saudite, liderul OPEC.

Dar luni, într-o aparentă schimbare de poziţie, şeful Fondului rusesc pentru investiţii directe a declarat că, după luna iunie, ar putea să nu mai fie necesare reduceri ale producţiei.

„Este destul de posibil ca, ţinând cont de îmbunătăţirea condiţiilor de pe pieţe şi de scăderea stocurilor, OPEC şi aliaţii săi să decidă în iunie să renunţe la reducerea producţiei şi, în consecinţă, să majoreze producţia de ţiţei. Decizia nu va însemna sfârşitul acordului, ci o confirmare că participanţii îşi vor continua eforturile coordonate atunci când este important nu doar să reducă, ci şi să majoreze producţia de ţiţei, în funcţie de condiţiile de pe piaţă”, a afirmat Dmitriev, la o conferinţă desfăşurată la Moscova.

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, declarase anterior că este important ca reducerea producţiei să fie extinsă până la sfârşitul anului. Însă, luni, oficialul saudit a afirmat că piaţa se echilibrează, iar lucrurile vor deveni mai clare în mai.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie se tranzacţiona joi la 71,41 dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Declaraţia unică: mai aveţi două săptămâni în care o puteţi trimite la Fisc fără să fiţi amendaţi. Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre formular
Declaraţia unică: mai aveţi două săptămâni în care o puteţi trimite la Fisc fără să fiţi amendaţi. Răspunsuri ...
Persoanele fizice care estimează că veniturile extrasalariale încasate în 2021 depăşesc plafonul de 12 salarii minime pe economie trebuie să le declare la Fisc, prin intermediul declaraţiei......
Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: Inflaţie 3,7% şi creştere economică 5,2%. Deficit bugetar sub 7,2%, în funcţie de ce va fi la rectificările bugetare
Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: Inflaţie 3,7% şi creştere economică 5,2%. Deficit bugetar sub 7,2%, în funcţie de ...
Publicarea calendarului şedinţelor BNR este un aspect de normalitate, dar majorarea inflaţiei la 3,3%  până în septembrie ...
Impact Developer a luat două credite de la Libra Bank de peste 13 milioane de euro
Impact Developer a luat două credite de la Libra Bank de peste 13 milioane de euro
Impact Developer & Contractor a semnat două contracte de credit ipotecar pentru investiţii imobiliare cu Libra Internet ...
Bittnet a primit din partea ASF aprobarea pentru folosirea documentului de înregistrare universal
Bittnet a primit din partea ASF aprobarea pentru folosirea documentului de înregistrare universal
Bittnet Systems a primit aprobare din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru utilizarea documentului ...