OPEC ar putea majora producţia dacă preţurile cresc (Reuters)

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea decide majorarea producţiei din iulie, în cazul în care livrările de ţiţei din Venezuela şi Iran scad şi mai mult, iar preţurile continuă să crească, în condiţiile în care extinderea reducerii producţiei ar putea duce la înăsprirea excesivă a condiţiilor de pe piaţă, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - joi, 11 apr. 2019, 13:31
OPEC ar putea majora producţia dacă preţurile cresc (Reuters)

Producţia Venezuelei a scăzut sub un milion de barili de ţiţei pe zi (bpd), în urma sancţiunilor SUA. Dacă Washingtonul îşi înăspreşte sancţiunile asupra Teheranului, producţia de ţiţei a Iranului ar putea scădea şi mai mult în luna mai, apreciază analiştii.

„Dacă va exista un declin semnificativ al producţiei şi preţul barilului de ţiţei urcă spre 85 de dolari, va trebui să majorăm producţia. Perspectivele de pe piaţă sunt neclare şi multe depind de evoluţiile din Venezuela şi Iran, înaintea reuniunii din iunie”, a afirmat o sursă din OPEC.

De la 1 ianuarie, OPEC şi alţi producători de ţiţei (alianţa OPEC+) au decis să reducă producţia cu 1,2 milioane bpd, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019. La reuniunea din 25-26 iunie se va decide dacă pactul va fi extins.

Venezuela a pompat 960.000 bpd în martie, în scădere cu aproape 500.000 bpd faţă de februarie, arată datele OPEC.

O altă sursă din OPEC a declarat: „Discutăm o creştere a producţiei, dacă preţul barilului de ţiţei urcă spre 80 de dolari. Totul depinde de nivelul la care se vor situa preţurile în mai şi iunie”.

Rusia vrea ca la reuniunea din 25-26 iunie cu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol să se decidă majorarea producţiei de ţiţei datorită îmbunătăţirii condiţiilor de pe pieţe şi a scăderii stocurilor, a indicat luni Kirill Dmitriev, şeful Fondului rusesc pentru investiţii directe.

Dmitriev a fost primul oficial rus care în 2016 a previzionat un acord cu OPEC şi de atunci a sprijinit înţelegerea, în pofida presiunilor producătorilor de ţiţei din Rusia, care cereau retragerea din acord.

În ultimele luni, Dmitriev declara că este prea devreme să se renunţe la acordul de reducere a producţiei de ţiţei, sprijinind astfel poziţia Arabiei Saudite, liderul OPEC.

Dar luni, într-o aparentă schimbare de poziţie, şeful Fondului rusesc pentru investiţii directe a declarat că, după luna iunie, ar putea să nu mai fie necesare reduceri ale producţiei.

„Este destul de posibil ca, ţinând cont de îmbunătăţirea condiţiilor de pe pieţe şi de scăderea stocurilor, OPEC şi aliaţii săi să decidă în iunie să renunţe la reducerea producţiei şi, în consecinţă, să majoreze producţia de ţiţei. Decizia nu va însemna sfârşitul acordului, ci o confirmare că participanţii îşi vor continua eforturile coordonate atunci când este important nu doar să reducă, ci şi să majoreze producţia de ţiţei, în funcţie de condiţiile de pe piaţă”, a afirmat Dmitriev, la o conferinţă desfăşurată la Moscova.

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, declarase anterior că este important ca reducerea producţiei să fie extinsă până la sfârşitul anului. Însă, luni, oficialul saudit a afirmat că piaţa se echilibrează, iar lucrurile vor deveni mai clare în mai.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie se tranzacţiona joi la 71,41 dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...