OPEC: Nu există niciun motiv de panică pentru recentul colaps al preţului petrolului

Nu există niciun motiv de panică pentru recentul colaps al preţului petrolului, pentru că datele fundamentale de pe piaţă nu s-au modificat, a declarat miercuri secretarul general al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Abdullah al-Badri, adăugând că până în 2020 OPEC trebuie să se pregătească să-şi majoreze producţia, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 29 oct. 2014, 13:00
OPEC: Nu există niciun motiv de panică pentru recentul colaps al preţului petrolului

În ultimele cinci luni, preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu aproape 25%, de la 115 de dolari per baril în luna iunie până la 86,89 de dolari per baril miercuri, pe fondul ofertei abundente de petrol.

‘Nu vedem o modificare semnificativă a fundamentelor. Cererea continuă să crească, oferta creşte şi ea. OPEC revizuieşte situaţia’, a spus Abdullah al-Badri la o conferinţă organizată la Londra. ‘Cel mai important lucru acum este să nu intrăm în panică’, a mai adăugat Abdullah al-Badri.

De asemenea, Abdullah al-Badri a apreciat că producătorii de petrol de şist vor fi primii care vor fi afectaţi de scăderea preţului petrolului, în timp ce ţările membre OPEC nu sunt într-o situaţie critică.

‘Dacă preţurile rămân la 85 de dolari per baril vom vedea cum multe investiţii, multe proiecte şi foarte mult petrol ies de pe piaţă’, a afirmat Abdullah al-Badri.

Potrivit acestuia, scăderea preţurilor va obliga OPEC să-şi majoreze producţia până la finele deceniului. ‘Până în 2020 OPEC trebuie să fie gata să producă 40 de milioane de baril de petrol pe zi’, a precizat Abdullah al-Badri, în condiţiile în care în prezent ţinta de producţie a OPEC este de 30 de milioane de barili pe zi.

Următoarea reuniune ministerială a OPEC, organizaţie care furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial, va avea loc în data de 27 noiembrie, la Viena. Scăderea preţurilor a dat naştere la întrebări dacă OPEC îşi va reduce producţia pentru a susţine preţul.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...