OPEC se așteaptă la o creștere semnificativă a cererii de petrol în acest an

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a menţinut estimările privind redresarea solidă a cererii de ţiţei în acest an, condusă de China şi SUA, deşi a avertizat cu privire la incertitudinile privind evoluţia pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 10 iun. 2021, 16:54
OPEC se așteaptă la o creștere semnificativă a cererii de petrol în acest an

Cererea va urca anul acesta cu 5,95 de milioane de barili pe zi (bpd), sau 6,6%, a prognozat OPEC. Este a doua lună consecutivă în care OPEC îşi menţine previziunile.

Raportul vine după o redresare mai slabă decât se estima în primul semestru din 2021, iar OPEC avertizează asupra „incertitudinilor semnificative” privind pandemia, cum ar fi noile variante.

„Redresarea economiei mondiale a fost întârziată din cauza creşterii numărului de infecţii şi a reintroducerii restricţiilor în economiile importante, inclusiv în zona euro, Japonia şi India. Per ansamblu, redresarea PIB-ului global şi a cererii de petrol îşi extind ritmul în semestrul doi”, se arată în raportul lunar al OPEC.

OPEC a menţinut estimarea sa privind creşterea economiei globale la 5,5% în 2021, în cazul în care impactul pandemiei „va fi ţinut în mare parte sub control” în a doua parte a anului.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului se tranzacţiona peste nivelul de 72 de dolari, înaintea publicării raportului. Preţul a crescut anul acesta cu 39%, în urma prognozelor grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) că cererea de petrol va depăşi oferta semestrul doi din 2021 şi a reducerii producţiei.

Luna trecută, OPEC+ a anunţat că şi în iulie va continua majorarea graduală a producţiei de ţiţei, pe fondul aşteptărilor privind îmbunătăţirea consumului, în urma atenuării efectelor pandemiei.

„Eforturile OPEC+ au ajutat substanţial la reechilibrarea pieţei”, apreciază Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...