1EUR = 4.8705 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Operatorii aflaţi sub autoritatea Ministerului Transporturilor au cheltuit 18 milioane de lei pentru combaterea pandemiei (raport)

Cheltuielile efectuate de operatorii economici aflaţi sub autoritatea Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) în perioada stării de urgenţă au fost de 18 milioane de lei, finanţate integral din venituri proprii, potrivit raportului Curţii de Conturi privind gestionarea resurselor publice pentru prevenirea şi combaterea pandemiei.

11 aug, 2020 | ECONOMICA.net

Peste 95% dintre acestea au fost reprezentate de achiziţii de materiale şi substanţe destinate protecţiei salariaţilor.

Un caz special îl constituie situaţia de la SC "Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM" SA, unde s-a evidenţiat impactul major pe care starea de urgenţă l-a avut asupra activităţii şi sustenabilităţii financiare. Astfel, ca urmare a restricţiilor de circulaţie impuse în perioada stării de urgenţă, numărul curselor regulate operate a scăzut cu 79,42%, respectiv de la 4.665 de curse la 960 de curse, în luna aprilie 2020 nefiind înregistrată nicio cursă internă.

În mod similar, traficul de pasageri pe Aeroportul Otopeni a înregistrat o reducere de 86,43% în perioada martie-mai 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019 şi traficul de pasageri pe Aeroportul Băneasa a înregistrat de asemenea, o reducere de 62,81% în perioada verificată faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019.

Având în vedere impactul epidemiei de COVID-19 asupra traficului internaţional de pasageri, precum şi asupra aeroporturilor, mărfurilor şi turismului, gradul de încărcare a aeronavelor operate de TAROM a scăzut până la 52,43% în luna mai 2020. Ca urmare, în perioada martie-mai 2020, veniturile totale înregistrate de TAROM au înregistrat o scădere de 70,08% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019.

Având în vedere reducerea semnificativă a veniturilor înregistrate în perioada martie-mai 2020 TAROM a solicitat măsuri de sprijin în cadrul unei scheme de ajutor de stat pentru pagubele cauzate de epidemia COVID-19, în scopul asigurării necesarului de lichidităţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţii pentru perioada 1 martie - 31 decembrie 2020.

În acest context şi veniturile Companiei Naţionale "Aeroporturi Bucureşti" SA au înregistrat o diminuare semnificativă faţă de anul anterior (cu 82,64% în cazul veniturile aeronautice şi cu 68,24% în cazul veniturilor nonaeronautice).

"Distinct de cele menţionate, erorile constatate la MTIC nu sunt semnificative şi se referă la neînregistrarea în evidenţa contabilă a materialelor sanitare transferate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, nici la primire şi nici la transmiterea lor către spitalele din subordine, abaterea fiind consemnată şi la unele entităţi din subordine", se mai arată în raport.

În concluzie, companiile şi societăţile comerciale cu capital majoritar de stat nu au fost afectate direct de starea de urgenţă decretată în România, acestea luând măsuri de asigurare a continuităţii activităţii şi utilizând în mod legal facilităţile acordate de Guvern, susţine Curtea de Conturi.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO