Operatorii de distribuţie de energie sunt deschişi la ideea de concurenţă. Deocamdată, nu există un cadru legislativ – ACUE

Operatorii reţelelor de distribuţie nu exclud ideea de a avea concurenţă pe acelaşi segment, însă, momentan, nu există o legislaţie care să reglementeze acest aspect, a declarat, luni, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), la Energy Business Summit.
Economica.net - lun, 07 mart. 2016, 12:41
Operatorii de distribuţie de energie sunt deschişi la ideea de concurenţă. Deocamdată, nu există un cadru legislativ - ACUE

‘Operatorii sunt deschişi la concurenţă, iar concurenţa în orice domeniu este binevenită, întrucât este în beneficiul consumatorilor. Atâta vreme cât vor exista reguli clare, aceasta este o formă de concurenţă salutară. Însă, nu există deocamdată o legislaţie în acest sens’, a mai spus ea.

Vlăsceanu a adăugat că ACUE a demarat un proces de selecţie a unui consultant care să realizeze un studiu privind starea reţelelor de distribuţie din România, pe baza căruia să fie regândit întregul sistem electroenergetic naţional.

‘Trebuie să vedem unde există cel mai mare necesar de investiţii. Probabil că acest lucru va fi în zona de joasă tensiune’, a susţinut Vlăsceanu.

Companiile care au concesionat serviciul de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale trebuie să scoată la licitaţie activitatea de operare a reţelei, a declarat, anterior, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, prezent la acelaşi eveniment.

‘Concesionarii sistemelor de distribuţie au luat această activitate prin metoda privatizării. Au primit concesiunile pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade. Pentru activitatea de operare a reţelei s-au făcut externalizări către firmele afiliate, însă, până acum, fără licitaţie’, a arătat Havrileţ.

Potrivit acestuia, companiile puteau externaliza aceste activităţi fără licitaţie în baza unei ordonanţe de urgenţă care a fost modificată între timp, iar ANRE a câştigat o serie de procese cu companiile de distribuţie pe această temă. În urma proceselor, companiile trebuie să scoată la licitaţie orice contract.

‘Toate contractele pe care companiile de distribuţie le încredinţau până acum afiliaţilor trebuie scoase la licitaţie, astfel că oricine poate participa. Nu vom mai recunoaşte în tarife investiţiile făcute, în cazul în care companiile nu fac dovada că acel contract a fost încheiat pe SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice – n.r.)’, a completat Havrileţ.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a precizat că se lucrează în prezent la modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012, pentru a cuprinde această prevedere.

‘Această modificare este net în avantajul consumatorilor şi a sistemului. Astăzi, distribuitorii nu au simţit nevoia să fie revoluţionari în acest domeniu, fiind în situaţie de monopol’, a precizat Iancu, prezent la acelaşi eveniment.

El a mai spus că a primit săptămâna trecută propunerile ministerului de resort pe partea de energie electrică pentru aceste modificări şi le aşteaptă pe cele din sectorul gazelor naturale.

Iancu a arătat că, pe viitor, companiile vor tinde să ofere consumatorilor mai multe servicii de utilităţi, mergând chiar până la furnizarea gratuită a unuia dintre ele.

Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS în toamna anului trecut, două companii ale grupului au în desfăşurare proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice. În luna septembrie 2015, au fost solicitate licenţele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea municipiului Timişoara.

Conform companiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. În context, companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care, potrivit grupului, ‘contravin legii şi Constituţiei’.

Compania mai preciza că, în măsura în care barierele create de ANRE sunt ridicate, reducerile de preţ pentru consumatori vor fi substanţiale, întrucât va oferi un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor sale de 120 lei/MWh faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.

RCS & RDS este un operator de telecomunicaţii, furnizând servicii în Romania, Ungaria, Spania şi Italia. Compania deţine mai multe canale de televiziune.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...