Operatorii telecom vor avea acces pe o proprietate privată numai dacă au încheiat un contract

Furnizorii de reţele publice de comunicaţii vor avea acces pe o proprietate privată numai după încheierea unui contract, în acest scop, cu titularul dreptului de proprietate sau de administrare, potrivit unui proiect al autorităţii de reglementare în telecom, ANCOM.
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 12:38
Operatorii telecom vor avea acces pe o proprietate privată numai dacă au încheiat un contract

Contractul standard elaborat de ANCOM are caracter de recomandare şi urmăreşte, în principal, structurarea şi popularizarea drepturilor şi obligaţiilor furnizorilor de reţele publice de comunicaţii în ceea ce priveşte accesul pe proprietatea privată, în condiţiile respectării principiilor ce guvernează dreptul de proprietate privată.

Potrivit ANCOM, furnizorii de reţele publice de comunicaţii vor avea acces pe o proprietate privată numai după încheierea unui contract cu titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu asociaţia de proprietari (în cazul proprietăţii indivize din clădirile cu mai multe locuinţe) sau cu titularii dreptului de folosinţă cu titlu gratuit/închiriere/concesiune asupra imobilului respectiv.

„Contractul standard propus de ANCOM reflectă prevederile Legii 154/2012 cu privire la condiţiile de acces pe proprietatea privată şi cuprinde, printre altele, prevederi legate de drepturile şi obligaţiile părţilor implicate în contract, durata contractului şi modalităţile de încetare a acestuia, tarife şi modalităţile de plată etc”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Contractul standard de acces pe proprietatea privată vine în sprijinul atât al furnizorilor de reţele publice de comunicaţii, cât şi al titularilor dreptului de proprietate/administrare/folosinţă cu titlu gratuit/închiriere/concesiune asupra imobilelor proprietate privată, constituind o garanţie legală suplimentară în etapele de negociere a acordurilor de acces pe proprietatea privată în vederea instalării, întreţinerii, înlocuirii sau mutării reţelelor de comunicaţii ori a elementelor de infrastructură.

În vederea exercitării dreptului de acces pe proprietatea privată, solicitantul se va adresa titularilor menţionaţi, cu o solicitare de încheiere a unui contract, pe baza căreia părţile vor negocia condiţiile contractuale.

Solicitarea trebuie să cuprindă datele de identificare şi de contact ale solicitantului, elementele de reţea şi de infrastructură ce urmează a fi amplasate pe respectiva proprietate, durata estimativă a lucrărilor şi condiţiile în care se vor realiza lucrările de întreţinere şi reparaţii ale elementelor de reţea şi de infrastructură ce urmează a fi instalate.

Termenul maxim de negociere a unui astfel de contract este de două luni de la data primirii solicitării.

„În cazul în care contractul de acces pe proprietate nu se poate încheia în acest termen, ori în cazul refuzului de acordare a dreptului de acces, oricare dintre părţi se poate adresa instanţei competente, care poate pronunţa o hotărâre ce ţine loc de contract între părţi. Această hotărâre judecătorească poate fi atacată cu recurs”, se spune în comunicat.

Legislaţia prevede că titularul dreptului de proprietate sau de administrare asupra unui imobil proprietate privată nu poate refuza accesul unui furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice, în condiţiile în care sunt îndeplinite mai multe condiţii prevăzute în legislaţie, decât dacă are motive temeinic justificate.

Contractul-standard de acces pe proprietatea privată propus de ANCOM poate fi consultat pe pagina web a instituţiei, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 3 aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...