Opinie: Domnule Președinte, fiți responsabil!

În calitate de om de afaceri, care a avut zeci de întâlniri cu investitori străini (în special din China) interesați să vină în România, spun răspicat că în această perioadă avem nevoie, mai mult decât oricând, de stabilitate politică. Lucrurile trebuie să reintre în normal, atât în economie, cât și în societate în general.
Marian Duşan - lun, 10 dec. 2012, 14:18
Opinie: Domnule Președinte, fiți responsabil!

Tensiunile, certurile, jignirile dintre principalii actori ai clasei politice trebuie să ia sfârșit. Deja acest fapt nu mai este un deziderat, ci este o necesitate.

Cred că scrutinul de ieri este argument foarte solid pentru încetarea ostilităților. Niciun politician responsabil, fie el șeful statului, fie el primarul din cea mai mică comună, nu poate ignora voința atât de categorică a electoratului. Nu-i așa, până la urmă: Vox populi, Vox Dei.

De aceea, cred că Traian Băsescu nu are încotro și va trebui să-l nominalizeze pe Victor Ponta în funcția de premier, oricât de antipatic îi este. Știu că președintele îl consideră pe actualul prim-ministru imatur și nepotrivit pentru această funcție, știu că îl consideră plagiator și mincinos, știu că îl consideră un anti-occidental. Sunt opiniile domniei sale și nimeni nu-l împiedică să și le exprime public. Însă, decizia electoratului, responsabilitatea și logica îl obligă să-i ofere lui Victor Ponta calitatea de prim-ministru desemnat. Orice altă hotărâre a președintelui denotă iresponsabilitate și lipsă de maturitate politică. Cea mai înaltă deminitate a statului român nu permite nimănui, oricum s-ar numi cel care ocupă vremelnic această funcție, să ignore voința propriului popor.

Știu foarte bine că Legea fundamentală, Constituția României, îi permite lui Traian Băsescu să nominalizeze pe oricine din USL pentru a forma noul Guvern. Însă, cred că o lege trebuie interpretată nu numai în litera, ci și în spiritul ei. În acest moment, nedesemnarea lui Ponta este echivalentul unui nou seism politic care va avea replici extrem de dure în economie.

Citeam astăzi declarația europarlamentarului PPE Markus Ferber, referitoare la alegerile din România. ”Sunt un pic surprins de acest rezultat. Mă aşteptam să fie o diferenţă mai mică între socialişti (USL) şi alianţa de centru-dreapta, dar desigur, trebuie să respectăm asta”, spunea Ferber, care a precizat că se așteaptă ca Traian Băsescu să ia o decizie prudentă cu privire la nominalizarea viitorului premier. Cred că este evident ce a vrut să spună Makus Ferber. În țările civilizate, oricât de aprinse și oricât de dure ar fi disputele politice, ele se opresc atunci când vine vorba de interesul național.

Și dacă tot a venit vorba de interesul național, nu pot să nu remarc declarația  nefericită, pe care președintele a făcut-o la ieșirea din cabina de vot: „Nu vreau ca ţara mea, ţara noastră să fie una în zona gri, în care să nu ştim dacă prioritatea e către Bruxelles sau spre Moscova, către Washington sau spre Beijing. România trebuie să-şi continue drumul euroatlantic, iar cu Rusia şi China putem fi foarte buni prieteni, dar drumul nostru este cert către valorile euroaltantice”.
Urmând firul logic al celor spuse de Traian Băsescu înțelegem că Moscova și Beijingul reprezintă răul, iar Bruxelles-ul și Washington-ul se poziționează pe axa binelui.

O asemenea afirmație mi se pare total inoportună. Nu doar din punct de vedere diplomatic, dar și din punct de economic.
România are nevoie în acest moment să-și diversifice piețele de export, are nevoie de investiții masive, mai ales în infrastructură, iar China și Rusia reprezenta alternative viabile pentru economia autohtonă.

Îi aduc aminte președintelui Băsescu că, în ultimii doi ani, investițiile chineze în Europa s-au triplat. Marea Britanie, Franța, Suedia, Germania au beneficiat de infuziile masive de capital venite de la Beijing. Și nu-mi aduc aminte ca vreun oficial european să poziționeze China pe axa răului.
De asemenea, oricât de mult nu ne-ar plăcea Rusia, din cauza trecutului, nu trebuie să uităm că încă suntem dependenți de importurile de gaze de la Moscova și că, iată, Gazprom pregătește investiții importante la noi. Asta ca să dau doar câteva exemple.

Fără discuție că România este membră a Uniunii Europene și a NATO și că avem ca puncte principale de reper pentru dezvoltarea noastră valorile occidentale. Dar asta nu înseamnă că trebuie să demonizăm cealaltă tabără.
 
E adevărat că în finalul declarației, președintele a încercat să dreagă busuiocul și a afirmat că am putea fi prieteni foarte buni cu Rusia  și China. Mă întreb cum oare, dacă noi i-am catalogat din start ca făcând parte din tabăra băieților răi.

Revenind la problemele interne, cred că România are nevoie cât mai repede de un Guvern stabil, format din profesioniști care să înceapă de urgență repornirea motoarelor economiei. Asta este prioritarea zero! Dacă nu va face asta, USL riscă să piardă extrem de rapid încrederea electoratului. Și cu cât cazi de mai sus, cu atât e mai dureroasă aterizarea.

Te-ar mai putea interesa și
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția este de peste 100 de milioane de euro, una dintre cele mai mari din ultimii......
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
 Evoluţia slabă a economiei germane provoacă îngrijorări în ţările vecine, din Elveţia şi până în Polonia, ...
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT ...