E momentul ideal să ne concentrăm pe potenţialul antrenabil al tinerilor

Ne-am obișnuit să vorbim despre tineri în cifre. 43%: procentul celor care nu au promovat examenul de Bacalaureat. 11%: ponderea tinerilor sub 25 de ani în totalul șomerilor din România. 39% - procentul șomerilor sub 25 de ani care se confruntă cu șomajul de lungă durată. 25,7% - procentul de tineri care nu au un loc de muncă. În 12 august, zi declarată de ONU ca Ziua Internaţională a Tineretului, vă propun să vorbim despre tineri în termeni de oportunităţi. 
Valentin Petrof - mar, 12 aug. 2014, 07:35

Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să conştientizăm că tinerii de azi sunt forţa de muncă a zilei de mâine. Astăzi, mulţi dintre ei sunt desprinși de piaţa muncii pentru că nu au cunoștinţele și pregătirea cerute pe piață, pentru că le lipsesc experienţa și certificările prin care să dobândească încrederea angajatorilor în performanţa lor viitoare, pentru că aceia care provin din medii sărace nu au accesul la informaţii și resurse care să le permită să pătrundă în lumea muncii şi pentru că locurile de muncă destinate începătorilor sunt relativ puţine.

Mâine, absența lor de pe piața forței de muncă poate însemna un profund dezechilibru economic și social, pe care nu suntem pregătiți să-l gestionăm.
Trăim într-o eră în care potențialul uman face diferenţa între stagnarea și progresul societății, în care talentul angajaților determină supraviețuirea și succesul companiilor, în care creativitatea, ambiția și efortul individual sunt motoarele economiei.

25% șomeri tineri înseamnă că una din patru idei novatoare nu va ajunge la companiile care ar putea să o transforme în realitate, că una din patru oportunități nu va fi fructificată, că unul din patru proiecte nu va fi dus la bun sfârşit.

39% tineri şomeri înseamnă mai mult de 1 din 3 tineri care nu-și găsesc un drum, al căror potenţial se irosește în condițiile în care din ce în ce mai mulți angajatori deplâng lipsa de personal calificat și talentat, care să răspundă problemelor din ce în ce mai diverse ale lumii contemporane. Mai mult decât atât, înseamnă sute de oportunități ratate în dezvoltare, în inovație, în cercetare.

Aceasta este provocarea ce așteaptă un răspuns de la noi, nu doar de Ziua Internaţională a Tineretului, ci în fiecare zi în următorii ani.

Misiunea guvernanților este de a asigura accesul la educație și la piața muncii, într-un mod sustenabil. Misiunea școlilor este să se apropie de mediul de afaceri și să conceapă împreună cu acesta proiecte care să facă legătura tinerilor cu lumea muncii. Iar misiunea liderilor de business este să ofere mai multe locuri de muncă pentru tineri.

Este momentul ideal să ne concentrăm pe „potențialul antrenabil” adică pe a angaja și forma acei tineri care se potrivesc în esență companiei, și ale căror lacune în competenţe și abilităţi pot fi completate prin programe la locul de muncă.
Tinerii văd ziua de azi altfel decât generaţiile ce le-au precedat. Ei văd și viitorul altfel. Este rolul nostru să ajutăm aceste viziuni diverse să se înfăptuiască. De Ziua Internațională a Tineretului, haideți să vorbim de oportunitatea tinerilor de a îşi găsi pasiunea și calea de a o urma.

Valentin Petrof este managerul ManpowerGroup Romania, unul dintre jucătorii de top din piaţa de recrutare din România. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...