Oprescu cere creşterea nivelului de responsabilizare a conducătorilor de pe vehiculele RATB

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, solicită RATB să ia măsuri pentru creşterea nivelul de responsabilizare a conducătorilor vehiculelor Regiei, după "al doilea incident major petrecut într-o perioadă relativ scurtă de timp, care se pare că are ca principală cauză eroarea umană".
Economica.net - mie, 18 iul. 2012, 18:26
Oprescu cere creşterea nivelului de responsabilizare a conducătorilor de pe vehiculele RATB

„Având în vedere că este al doilea incident major petrecut într-o perioadă relativ scurtă de timp, care se pare că are ca principală cauză eroarea umană, primarul general a cerut conducerii RATB prezentarea unui plan de măsuri suplimentare, privind instruirea şi verificarea personalului de bord, corelat cu verificări în traseu, efectuate de către serviciile de specialitate ale RATB. Mai mult decât atât, datorită faptului că municipalitatea a făcut eforturi considerabile pentru modernizarea infrastructurii de transport pe şine, cu efecte benefice în ceea ce priveşte creşterea gradului de confort şi a siguranţei călătorilor, primarul general solicită în mod expres conducerii RATB să ia măsurile ce se impun pentru creşterea nivelul de responsabilizare a conducătorilor de vehicule de transport în comun”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri seară, de Primăria Capitalei.

Oprescu a mai cerut conducerii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) prezentarea de urgenţă a unui raport privind rezultatele preliminare ale anchetei interne referitoare la accidentul petrecut miercuri în sectorul 5, în care au fost implicate două tramvaie, mai spune sursa citată.

De asemenea, primarul general a solicitat managementului RATB un raport referitor la respectarea normelor de reparaţii şi întreţinere a tramvaielor implicate în accident, se mai precizează în comunicat.

Şeful Direcţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Lucian Diniţă, declarase anterior că „există o problemă” la nivelul transportului public, care va fi discutată cu conducerea RATB. „E o problemă pe care o s-o discutăm şi cu conducerea RATB, (…) despre ceea ce înseamnă prevenţie în transportul public de persoane”, a spus Diniţă.

Un tramvai al liniei 41 care se retrăgea la depoul Alexandria a intrat în coliziune, miercuri, în jurul orei 12.30, cu unul al liniei 32 care mergea spre Piaţa Unirii, cauza urmând a fi stabilită, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al RATB, Brânduşa Raeceanu.

„Accidentul a avut loc la intersecţia Calea Rahovei cu strada Sebastian, un tramvai al liniei 41 care se retrăgea la depoul Alexandria intrând în coliziune cu un alt tramvai al liniei 32 care mergea spre Piaţa Unirii”, a spus Raeceanu.

Optsprezece persoane au fost rănite în urma accidentului. Acestea au policontuzii şi traumatisme şi fiind transportate la spitalele Floreasca, Universitar, Bagdasar, Elias, Universitar şi Grigore Alexandrescu, după investigaţii urmând să se stabilească dacă vor fi internate, a declarat coordonatorul SMURD Bucureşti, medicul Bogdan Opriţa.

Opriţa a mai spus că cinci dintre victime au leziuni mai grave, în sensul că este posibil să aibă fracturi, nefiind însă vorba despre afectarea funcţiilor vitale.

Medicul Bogdan Opriţa a precizat că la Spitalul „Grigore Alexandrescu” a fost dus un copil care era conştient şi care, după primele investigaţii, avea o contuzie la coloana vertebrală în zona cervicală. El a adăugat că în urma radiografiei se va stabili dacă este vorba de o simplă contuzie sau de o afecţiune mai gravă.

Unul dintre vatmani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero.

În urma accidentului, traficul rutier în zona intersecţiei Calea Rahova cu strada Sebastian a fost închis complet peste şase ore.

Prefectura Capitalei a solicitat primarului general demararea de urgenţă a unei anchete la RATB, pentru stabilirea cauzelor care au condus la accidentul de tramvai produs miercuri în zona Sebastian şi a cerut ITM Bucureşti să verifice respectarea normelor de protecţie a muncii.

RATB a început deja o anchetă internă pentru a stabili din ce cauză s-au ciocnit cele două tramvaie ale liniilor 41 şi 32, la intersecţia Calea Rahovei cu strada Sebastian. Potrivit reprezentanţilor RATB, în funcţie de rezultatele anchetei, se vor aplica măsurile legale.

Ciocnirea celor două tramvaie, la intersecţia Calea Rahovei cu strada Sebastian, a fost încadrată în categoria accidentelor de muncă, deoarece unul dintre vatmani a fost rănit şi transportat la spital, a declarat, pentru MEDIAFAX inspectorul general de la Inspecţia Muncii, Dantes Bratu.

Inspectorul general de stat a spus că, după verificări la locul accidentului, acesta a fost încadrat în categoria accidentelor de muncă. El a precizat că nu sunt dubii cu privire la încadrarea în accident de muncă, deoarece unul dintre vatmani, o femeie, a fost rănită şi transportată la spital.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 a deschis un dosar penal legat de accidentul produs în zona Sebastian, primele cercetări arătând că cele două tramvaie implicate, care circulau în sens invers, s-au lovit ca urmare a faptului că macazul s-a schimbat brusc, fără intervenţia vatmanului, a informat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

„Din primele cercetări, a rezultat faptul că cele două tramvaie (care circulau în sens invers) s-au lovit ca urmare a faptului că macazul s-a schimbat brusc, fără intervenţia vatmanului, după ce unul dintre ele trecuse deja cu primele două osii de macaz. În acest context, tramvaiul s-a rupt şi a intrat în celălalt”, a precizat PICCJ.

Trei tramvaie ale liniei 41 au fost implicate, în dimineaţa zilei de 10 mai, într-un accident, în Pasajul Lujerului din Capitală, pe sensul spre Piaţa Presei Libere. Potrivit RATB, unul dintre tramvaie a rămas defect pe linie, al doilea a oprit la timp în spatele primului, însă cel de-al treilea nu a reuşit să frâneze şi le-a lovit pe celelalte două.

În urma accidentului au fost înregistrate aproape o sută de victime, unele dintre acestea fiind transportate cu ambulanţele la patru spitale din Capitală.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...