Oprescu: Vom face piste pentru biciclişti, însă numai unde studiile arată că este sigur

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, că municipalitatea va amenaja piste pentru biciclişti, însă numai în zonele unde studiile de specialitate vor arăta "că se poate, că este sigur", edilul şi ONG-urile convenind să colaboreze la un proiect pilot pe axa nord-sud a oraşului.
Economica.net - vin, 22 mart. 2013, 06:54
Oprescu: Vom face piste pentru biciclişti, însă numai unde studiile arată că este sigur

Declaraţia a fost făcută la începutul unei întâlniri pe care edilul a avut-o, la sediul municipalităţii, cu reprezentanti ai asociaţiilor care promovează mersul pe bicicletă în mediul urban.

„În primul rând, vreau să fie foarte clar că doresc, am obligaţia şi cred că trebuie să îi protejez pe oameni, şi nu să îi strivesc între indisciplina şi iresponsabilitatea unor şoferi. Vom face aceste piste, însă numai acolo unde studiile de specialitate ne vor releva că se poate, că este sigur. Trebuie să colaborăm împreună pentru elaborarea unui regulament de realizare şi utilizare a acestora, astfel încât să putem asigura protecţia bicicliştilor faţă de circulaţia auto, mai ales în intersecţii, precum şi siguranţa pietonilor faţă de biciclişti”, a spus Oprescu, citat într-un comunicat remis MEDIAFAX, joi seară, de Primăria Capitalei.

În acest context, arată sursa citată, s-a stabilit ca, în cadrul grupului de lucru pentru mobilitate, care a fost înfiinţat în urma dispoziţiei lui Oprescu şi care se întâlneşte o dată la două săptămâni, să se demareze, cu ajutorul ONG-urilor şi al unor institute de proiectare din Bucureşti, elaborarea unui proiect pilot pentru realizarea unei piste continue de biciclişti, pe axa nord-sud a Capitalei.

La întâlnire au participat, alături de primarul general, reprezentanţi ai Direcţiei de Transporturi din Primăria Capitalei, Poliţiei Locale, Poliţiei Rutiere, Administraţiei Străzilor şi ai asociaţiilor Green Revolution, Bate Şaua, Mai Mult Verde, SkirtBike, Centrul pentru Politici Durabile „Ecopolis”, OPTAR şi Cycling Romania.

În 11 martie, Sorin Oprescu spunea că nu este de acord cu trasarea pistelor pentru biciclişti pe carosabil, întrucât nu vrea să numere morţii.

„Nu am curajul să le fac pe carosabil. Nu vreau să stau să număr morţii. Am să repar şi să reconsider însă pistele de biciclişti care au în mijloc staţii RATB sau copaci. Eu personal nu am curajul să le cobor pe carosabil”, a declarat edilul.

Tot atunci, primarul Capitalei a precizat că, în opinia sa, cetăţenii nu sunt la nivelul de civilizaţie rutieră pe care îl au alte state europene, astfel încât şoferii să fie atenţi să nu lovească bicicliştii.

Oprescu a adăugat că cei care doresc coborârea pistelor de biciclişti pe carosabil sunt cetăţeni adulţi responsabili, însă nu trebuie uitat faptul că vor fi nevoiţi să circule pe şosele şi copiii.

„Sunt adulţi, sunt oameni responsabili şi pentru ei nu am nimic împotrivă să cobor pistele de biciclişti pe carosabil. Ce fac dacă circulă copiii pe acolo? Nu cred că suntem la nivelul de civilizaţie rutieră ca în alte ţări, ca să fim atenţi şi să nu lovim bicicliştii”, a mai spus Oprescu.

Primarul general a făcut referire şi la cei aproximativ 180.000 de „biciclişti înfocaţi” care şi-au exprimat opiniile în vederea în vederea păstrării pistelor pe trotuare, raportat la alţi 25.000 de biciclişti care doresc ca acestea să fie amenajate pe carosabil.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...