Opririle repetate al centralei nucleare de la Cernavodă ustură la bani: Nuclearelectrica a “răscumpărat” din piețele spot 40% din cât a vândut ca să-și poată onora contractele

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă a fost obligată, în prima jumătate a anului, să cumpere din piețele spot și intrazilnică de zece ori mai multă energie electrică decât în perioada echivalentă din 2020, pentru a putea onora contractele de vânzare a energiei electrice și în condițiile în care unitățile au fost oprite. A cumpărat 380.000 MWh de energie, pentru care a plătit 114 milioane de lei.
Mihai Nicuţ - lun, 16 aug. 2021, 10:15
Opririle repetate al centralei nucleare de la Cernavodă ustură la bani: Nuclearelectrica a “răscumpărat” din piețele spot 40% din cât a vândut ca să-și poată onora contractele

Centrala nucleară de la Cernavodă a avut parte de două opriri a unei unități de 700 MW în prima jumătate a anului 2021. Prima a fost în ianuarie, când reactorul 1 a fost oprit controlat, în perioada 22-29 ianuarie. A doua unitate a fost oprită în data de 9 mai și a fost resincronizată la Sistemul Energetic Național în data de 14 iunie. Oprirea era una programată și anunțată din timp, dar a durat ceva mai mult decât estimarea companiei Nuclearelectrica, operatorul centralei.

Atunci când unitățile sunt oprite, compania este afectată din punct de vedere financiar, din cauza scăderii producției de energie electrică. Și, în cazul unei opriri neplanificate, compania este obligată să cumpere din altă parte energia pe care nu a putut să o producă pentru a-și onora contractele de vânzare încheiate în trecut dar cu livrare în perioada în care este afectată de oprire. Iar dată fiind urgența, achizițiile se fac în special din piețele spot și intrazlinică.

Compania a plătit mult mai mult în primul semestru din 2021 decât în aceeași perioadă din 2020, potrivit datelor financiare la șase luni. Pe de o parte și pentru că a avut de cumpărat mai multă energie pentru a-și onora contractele și, pe de altă parte, și pentru că energia în piață s-a scumpit.

Iată ce scrie în raportul Nuclearelectrica:

“În semestrul I 2021 cheltuielile cu achizitia de energie electrica de pe Pietele Centralizate au fost de 1.556.880 lei – pentru 7.925 MWh, iar cele de pe piața spot (PZU – piața pentru ziua următoare, piața spot si PI, piața intrazilnică) au fost de 112.382.298 lei – pentru 372.255 MWh.

Cheltuielile cu achiziția de energie electrică (Piețele Centralizate și piața spot) au fost în valoare de 113.939.178 lei (semestrul I 2020: 5.870.521 lei), cu scopul de a asigura îndeplinirea integrală a obligațiilor contractuale de livrare energie electrica pe perioada opririi planificate (inclusiv pe perioada opririi neplanificate, ca urmare a prelungirii opririi planificate) a Unității 2 CNE Cernavodă și pe perioada opririi neplanificate a Unității 1 CNE Cernavoda din luna ianuarie 2021; cantitatea de energie electrica achiziționată a fost de 380.180 MWh (semestrul I 2020: 40.050 MWh), la un preț mediu de 299,70 lei/MWh (semestrul I 2020: 146,58 lei/MWh).

Cheltuielile pe PE (piața de echilibrare-n.red) în semestrul I 2021 au fost in cuantum de 9.181.097 lei, cantitatea de energie electrică achiziționată fiind de 22.309 MWh (semestrul I 2020: 4.493.659 lei, cantitatea de energie electrică achiziționată fiind de 10.787 MWh). Această sumă reprezinta contravaloarea energiei primite de pe PE pentru compensarea dezechilibrelor negative, care au aparut din cauza diferențelor între cantitățile de energie efectiv livrate si cantitatile notificate in piata conform prognozei zilnice pentru fiecare interval orar”.

Așadar, compania a cumpărat de aproape zece ori mai multă energie din piață (0,38 TWh), la un preț dublu (aproape 300 de lei/MWh) în prima jumătate a anului, pentru a-și putea onora contractele cât timp unitățile au fost oprite.

A cumpărat înapoi 40% din cât a vândut din PZU și PI

În primele șase luni din an, compania a vândut în piețele spot și intrazilnică 0,88 TWh (circa 16% din totalul vânzărilor), din care a încasat 256 de milioane de lei – prețul mediu de vânzare a fost de 290 de lei/MWh.

Așadar, compania a fost obligată să cumpere din spot și piața intrazilnică mai mult de 40% din vomulul vândut pe aceste piețe pentru a-și onora contractele, cât timp propriile capacități au fost oprite.

Profit în creștere, la vânzări de energie în scădere

Nuclearelectrica a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un profit net de 385,393 milioane de lei, în creştere cu 12,3% comparativ cu perioada similară din 2020, potrivit raportului trimis vineri Bursei de Valori București.

În acelaşi timp, rezultatul din exploatare (EBIT) a consemnat un salt de 17,1%, iar EBITDA o creştere cu 9,9% raportat la perioada de referinţă.

De asemenea, veniturile din exploatare s-au majorat cu 16,9%, „ca urmare a creşterii cu 21,2% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în semestrul I 2021 faţa de preţul mediu ponderat din aceeaşi perioadă a anului 2020, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică mai mică cu 4,6%”.

„Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale a crescut cu 90%, în condiţiile înregistrării unui preţ mediu de vânzare pe această piaţă mai mic cu 8,5% (preţ fără Tg). Cantitatea de energie electrică vândută de SNN pe piaţa spot (PZU şi PI) în semestrul I 2021 a scăzut cu 58%, în condiţiile înregistrării unui preţ mediu de vânzare pe această piaţă mai mare cu 88% (preţ fără Tg)”, notează sursa citată.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat din străinătate, din motive neimputabile lui. În ce condiţii
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat ...
În primul an de contract de muncă, statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost concediaţi din motive neimputabile lor şi care revin şi se angajează......
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, iar în prezent ...
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Parlamentul britanic a început marţi dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat, care scoate în afara legii vânzarea ...
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoadă, a vândut energie electrică cu livrare în anul 2026 ...