OPSPI a redus de şapte ori preţul caietului de sarcini pentru listarea Nuclearelectrica

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a redus de şapte ori preţul caietului de sarcini pentru intermedierea listării la bursă a companiei de stat Nuclearelectrica, operaţiune care a fost recent prelungită cu trei săptămâni, pentru sfărţitul lunii septembrie.
Economica.net - mie, 12 sept. 2012, 09:26
OPSPI a redus de şapte ori preţul caietului de sarcini pentru listarea Nuclearelectrica

„Am redus la şapte ori preţul caietelor de sarcini la Nuclearelectrica, companie pe care încercăm de mult să o listăm la bursă cu 10%. Dacă nu s-au vândut multe caiete de sarcini poate a fost şi din cauza preţului”, a declarat miercuri şeful OPSPI, Remus Vulpescu, într-un seminar cu tema listării la bursă a companiilor.

Nuclearelectrica a prelungit săptămâna trecută cu trei săptămâni, până pe 28 septembrie, termenul de depunere a ofertelor la licitaţia de selectare a intermediarului care va asista oferta publică iniţială prin care compania se va lista la Bursă, deoarece brokerii nu s-au decis dacă să participe la operaţiune.

Termenul de depunere a ofertelor, care expira luni, 10 septembrie, a fost amânat pentru data de 28 septembrie.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, foarte puţini intermediari sunt interesaţi să participe la selecţie, întrucât nu sunt de acord cu unele prevederi din caietul de sarcini.

Totodată, vânzarea de acţiuni la Nuclearelectrica ar fi îngreunată şi de reticenţa investitorilor instituţionali privind companiile din sectorul energiei nucleare.

Lipsa de interes a brokerilor s-a văzut şi în luna mai, la prima încercare de angajare a unui intermediar. Procedurile au fost reluate la mijlocul lunii iulie, când a fost stabilit termenul de depunere pentru 10 septembrie.

În aceste condiţii, listarea ar avea loc în primul trimestru al anului viitor, potrivit celor mai recente estimări, fiind astfel ratat cu trei luni termenul stabilit iniţial.

Listarea la bursă, prevăzută în acordul cu FMI şi avizată de Guvern în luna ianuarie, presupune vânzarea unui pachet de 10% din acţiunile companiei, în urma majorării capitalului.

Titlurile care vor fi vândute vor fi emise în cadrul unei majorări de capital social cu 11,07%, iar statul va renunţa la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor să intre în acţionariat. Fondul Proprietatea are în prezent 9,72% din acţiuni îşi va putea menţine participaţia dacă va subscrie 1,077% din titlurile care vor fi emise.

Nuclearelectrica are un capital social de 2,536 miliarde lei, iar valoarea nominală a unei acţiuni este de 10 lei. Statul deţine prin Ministerul Economiei 90,27% din acţiuni.

Compania produce, prin cele două reactoare de la Cernavodă, aproximativ 18% din energia electrică la nivel naţional.

Nuclearelectrica a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,588 miliarde lei (374,8 milioane euro), în creştere cu 4,9%, şi un profit net de 95 milioane lei (22,4 milioane euro), de aproape şase ori peste câştigul din 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Cresc cererile pentru terenurile intravilane de vânzare. Aflați mai multe de la echipa Gaminvest
Cresc cererile pentru terenurile intravilane de vânzare. Aflați mai multe de la echipa Gaminvest
Atunci când vorbim despre achiziția unei case, a unui teren, a unei proprietăți de orice fel, este nevoie de ajutor din partea unei echipe de specialitate. Asta pentru că orice acțiune de acest......
10 milioane de euro pentru startup-uri tech, printr-un nou fond de investiții românesc
10 milioane de euro pentru startup-uri tech, printr-un nou fond de investiții românesc
Antreprenorul Bogdan Iordache lansează Underline Ventures, un fond de investiții cu capital de risc, pentru a investi în ...
Autostrada Focșani – Bacău, încă un pas spre aprobarea în Guvern: MTI a publicat miercuri proiectul. 1700 de angajați vor lucra pe șantier
Autostrada Focșani – Bacău, încă un pas spre aprobarea în Guvern: MTI a publicat miercuri proiectul. 1700 de angajați ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a publicat miercuri proiectul de Hotărâre de Guvern prin care urmează ...
Austria începe excluderea Gazprom de la facilitatea de stocare a gazelor Haidach
Austria începe excluderea Gazprom de la facilitatea de stocare a gazelor Haidach
Austria pune în practică ameninţarea "foloseşte-l sau îl pierzi" pentru a exclude Gazprom de la imensa sa facilitate ...