OPSPI a redus de şapte ori preţul caietului de sarcini pentru listarea Nuclearelectrica

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a redus de şapte ori preţul caietului de sarcini pentru intermedierea listării la bursă a companiei de stat Nuclearelectrica, operaţiune care a fost recent prelungită cu trei săptămâni, pentru sfărţitul lunii septembrie.
Economica.net - mie, 12 sept. 2012, 09:26
OPSPI a redus de şapte ori preţul caietului de sarcini pentru listarea Nuclearelectrica

„Am redus la şapte ori preţul caietelor de sarcini la Nuclearelectrica, companie pe care încercăm de mult să o listăm la bursă cu 10%. Dacă nu s-au vândut multe caiete de sarcini poate a fost şi din cauza preţului”, a declarat miercuri şeful OPSPI, Remus Vulpescu, într-un seminar cu tema listării la bursă a companiilor.

Nuclearelectrica a prelungit săptămâna trecută cu trei săptămâni, până pe 28 septembrie, termenul de depunere a ofertelor la licitaţia de selectare a intermediarului care va asista oferta publică iniţială prin care compania se va lista la Bursă, deoarece brokerii nu s-au decis dacă să participe la operaţiune.

Termenul de depunere a ofertelor, care expira luni, 10 septembrie, a fost amânat pentru data de 28 septembrie.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, foarte puţini intermediari sunt interesaţi să participe la selecţie, întrucât nu sunt de acord cu unele prevederi din caietul de sarcini.

Totodată, vânzarea de acţiuni la Nuclearelectrica ar fi îngreunată şi de reticenţa investitorilor instituţionali privind companiile din sectorul energiei nucleare.

Lipsa de interes a brokerilor s-a văzut şi în luna mai, la prima încercare de angajare a unui intermediar. Procedurile au fost reluate la mijlocul lunii iulie, când a fost stabilit termenul de depunere pentru 10 septembrie.

În aceste condiţii, listarea ar avea loc în primul trimestru al anului viitor, potrivit celor mai recente estimări, fiind astfel ratat cu trei luni termenul stabilit iniţial.

Listarea la bursă, prevăzută în acordul cu FMI şi avizată de Guvern în luna ianuarie, presupune vânzarea unui pachet de 10% din acţiunile companiei, în urma majorării capitalului.

Titlurile care vor fi vândute vor fi emise în cadrul unei majorări de capital social cu 11,07%, iar statul va renunţa la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor să intre în acţionariat. Fondul Proprietatea are în prezent 9,72% din acţiuni îşi va putea menţine participaţia dacă va subscrie 1,077% din titlurile care vor fi emise.

Nuclearelectrica are un capital social de 2,536 miliarde lei, iar valoarea nominală a unei acţiuni este de 10 lei. Statul deţine prin Ministerul Economiei 90,27% din acţiuni.

Compania produce, prin cele două reactoare de la Cernavodă, aproximativ 18% din energia electrică la nivel naţional.

Nuclearelectrica a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,588 miliarde lei (374,8 milioane euro), în creştere cu 4,9%, şi un profit net de 95 milioane lei (22,4 milioane euro), de aproape şase ori peste câştigul din 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...