OPSPI: Electrica va fi listată la bursă în luna octombrie

Distribuitorul de electricitate controlat de stat Electrica SA va fi listat pe piaţa de capital, potrivit OPSPI, la sfârşitul lunii octombrie, după mai multe amânări, acţionarul majoritar vizând cedarea pachetului majoritar de acţiuni către investitori privaţi.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 08:51
OPSPI: Electrica va fi listată la bursă în luna octombrie

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitraşcu, a declarat, joi, că prin cedarea controlului la Electrica statul va avea venituri mai mari.

Executivul opta anul trecut pentru vânzarea unor pachete minoritare din capitalul fiecărei filiale de distribuţie a energiei deţinute de Electrica. Operaţiunea era planificată pentru a doua jumătate a anului trecut.

La mijocul anului trecut Guvernul anunţa că Electrica va fi privatizată în prima parte anului 2013.

Electrica are un capital social de 2,06 miliarde de lei. Cinci din cele opt filiale de distribuţie a energiei ale Electrica au fost privatizate în perioada 2004-2008 către grupurile CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi E.ON (Germania).

Compania de stat mai are trei filiale de distribuţie, una de furnizare a energiei şi o suibsidiară de servicii şi mentenanţă.

Tot în acest an va fi listată la bursă şi Nuclearelectrica, 10% din titlurile companiei urmând să fie tranzacţionate, din iulie, pe piaţa de capital. Producătorul de gaze Romgaz Mediaş va ieşi pe bursă în octombrie, cu un pachet de 15% din acţiuni.

În aprilie a fost derulată o ofertă secundară pentru vânzare a 15% din capitalul Transgaz, în urma căreia statul a obţinut 72 milioane de euro.

Listările şi privatizările companiilor de stat au fost agreate de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional. Executivul de la Bucureşti a amânat de mai multe ori aceste operaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...