Optima: Până la sfârşitul anului atingem 20 milioane de lei din outsourcing, cu aproape 400 de angajaţi

Optima, compania de outsourcing cu capital majoritar românesc, a înregistrat, la 9 luni, o creștere de 40% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Economica.net - mie, 31 oct. 2018, 12:31
Optima: Până la sfârşitul anului atingem 20 milioane de lei din outsourcing, cu aproape 400 de angajaţi

Dacă anul trecut raportam o creștere de 25%, pe aceeași perioadă, iată că anul acesta reușim un avans de 40%, la 9 luni, ceea ce înseamnă destul de mult, chiar dacă activăm într-un domeniu cu o expansiune extrem de rapidă în ultimii ani. Am reușit această performanță mai ales în urma eficientizării proceselor interne și creșterii productivității dar și grație noilor proiecte începute în acest an, care, în esență, se reflectă în creșterea performanței echipelor din proiectele de outsourcing de vânzări. Acestea reprezintă, practic, și baza business-ului nostru„, declară Daniel Mereuță, director general Optima.

Oficialii companiei previzionează că, până la sfârștiul anului, business-ul va depăși 20 de milioane de lei, cu o bază de aproape 400 de angajați, pe toate centrele de activitate din București, Iași și Brașov.

Pe piața de outsourcing, creșterea rămâne principala direcție, aproape toți jucătorii continuă să-și dezvolte operațiunile, dar resursele umane sunt din ce în ce mai greu de găsit.

Criza forței de muncă începe să se manifeste din plin și în acest sector, pentru că ne batem cam pe aceleași resurse cu multe domenii ale economiei și nu există nici o indicație că lucrurile se vor îmbunătăți în viitor, dimpotrivă. Prin urmare, deși piața continuă să crească, am putea să ne confruntăm și cu o încetinire urmată, probabil, de o stagnare. Însă fenomenul nu este unul cu care se confruntă doar țara noastră. Îl regăsim și în alte țări din Europa de Est, cum este Polonia, diferența fiind însă ca Polonia este deja o piață matură, dezvoltată, unde outsourcingul are un impact mult mai mare. Este clar că România încă nu și-a realizat potențialul și ar trebui menținută rata de creștere, însă este foarte dificil, în condițiile prezente, chiar cu o creștere a cererilor de servicii de outsourcing.

În Optima am început deja să lucram la o serie de proiecte, care să lărgească și să consolideze baza de specialiști în industrie. Investim în traininguri încă dinainte de faza de angajare, pentru a reduce ecartul între nivelul actual de pregătire și cel de care avem nevoie în companie. Pentru că ne confruntăm des și cu acest fenomen al unei pregătiri neadecvate pentru cerințele noastre, a celor care vor să se angajeze în domeniu. Mai concret, avem dezvoltat un program propriu de traininguri „iSell” pe care le oferim în mod gratuit tuturor celor care vor sa învețe ceva nou, sau chiar să-si aprofundeze competențele de vânzări și marketing. După absolvirea prin examen a acestui program, dacă vrei să vii să lucrezi la noi, atunci noi avem pregătit un job pentru tine. Cu acest nivel de competențe, coroborat cu procesele interne ale companiei, un angajat poate ajunge de la entry level, la o poziție de management în mai puțin de 2 ani„, explică Daniel Mereuță.

Alte orașe mari, în afara celor consacrate, noi posibile stații pentru companiile de outsourcing

În prezent, nu sunt foarte multe orașe cu investiții mari în domeniul de outsourcing. Avem trei-patru mari orașe care concentrează, probabil, 80-90% din investiții. Credem că ar mai fi cel puțin trei-patru alte orașe importante care ar putea atrage astfel de investiții, însă avem nevoie de implicare la nivel local, evident, având cadrul legislativ și fiscal necesar. Schemele ajutor de stat sunt și ele foarte importante, iar pe noi ne-au ajutat foarte mult în dezvoltarea centrului de la Iași. Însă acestea ar putea fi adaptate și mai mult noilor cerințe ale pieței, cu susținere de activități noi de reconversie profesională și pregătire. În ciuda aparențelor, sectorul de outsourcing nu este foarte cunoscut la nivelul tinerilor sau nu se bucură de o percepție foarte favorabilă pe anumite categorii. Însă, trebuie subliniat că domeniul are un potențial enorm de reconversie și preluare unei forțe de muncă care nu își găsește spațiul de dezvoltare și, implicit, în diminuarea șomajului, mai ales la nivel local”, mai adaugă Daniel Mereuță.

Compania Optima a fost înfiinţată în 2010 şi are sediul în Bucureşti, fiind membră în Association of Business Service Leaders (ABSL). În prezent, în Optima activează 350 de angajați în centrele din București, Iași si Brasov. Optima face parte din Grupul Next Capital cu afaceri în factoring, cumpărare și recuperare de creanţe si real-estate, cu o valoare anuală a finanţărilor de peste 50 de milioane de euro. Grupul Next Capital are acţionariat majoritar românesc, iar minoritar fondul de investiţii britanic North Bridge Capital Partners.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...