Optimismul investitorilor germani a crescut în noiembrie pentru prima oară în opt luni

Încrederea oamenilor de afaceri în economia Germaniei a crescut în noiembrie pentru prima oară în ultimele opt luni, de la un minim al ultimilor doi ani şi jumătate, şi a luat prin suprindere analiştii care anticipau continuarea percepţiei negative, iar informaţia a dus la aprecierea euro.
Economica.net - vin, 23 nov. 2012, 12:04
Optimismul investitorilor germani a crescut în noiembrie pentru prima oară în opt luni

Schimbarea semnalează o posibilă relansare a creşterii celei mai mari economii a Europei, după ce a început să resimtă efectul crizei datoriilor suverane din zona euro, relatează Bloomberg.

Indicele privind climatul de afaceri calculat de institul german Ifo, pe baza intervievării a 7.000 de şefi de companii, a urcat la 101,4 puncte, de la 100 în octombrie. Analiştii anticipau un declin al indicelui la 99,5 puncte.

Euro este în creştere cu 0,1%, la 1,2901 dolari pe unitate, după ce a atins 1,2913 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel după 2 noiembrie. În această săptămână, cotaţia euro a urcat cu 1,2% în raport cu dolarul.

Un raport separat a arătat că şi încrederea oamenilor de afaceri în economia franceză a crescut în această lună de la cel mai scăzut nivel din peste trei ani.

Oficiul federal de statistică din Germania a confirmat vineri că creşterea economiei a încetinit la 0,2% în trimestrul al treilea, de la 0,3% în trimestrul precedent. Exporturile, cheltuielile de consum şi construcţiile au avut cea mai mare contribuţie la acest avans.

Companiile germane au devenit mai precaute şi există semne că economia s-ar putea contracta în trimestrul al patrulea, dar declinul ar putea fi numai temporar.

„Îmbunătăţirea încrederii este surprinzătoare şi o evoluţie pozitivă, dar în mod sigur nu înseamnă că firmele se aşteaptă la un boom. Companiile ştiu că ce a fost mai rău nu a trecut, dar lucrurile se vor îmbunătăţi”, a declarat Carsten Brzeski, analist la ING Group în Bruxelles.

Economia germană este influenţată în prezent de perspective negative care se vor înrăutăţi până la sfârşitul acestui an, a scris banca centrală germană în raportul lunar publicat în această săptămână, care menţionează ca principal factor negativ criza datoriilor suverane.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...