Oracle pierde procesul cu Google

Platforma software Android pentru smartphone-uri şi tablete, dezvoltată de Google, nu a încălcat brevete de invenţie şi drepturi de proprietate intelectuală ale Oracle, a decis juriul convocat de instanţa federală din California unde se judecă procesul dintre cei doi giganţi ai industriei IT.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 09:23
Oracle pierde procesul cu Google

Procesul este ca şi pierdut pentru Oracle, deoarece chestiunea pe care s-a dat verdictul de miercuri seara era o piesă centrală în cazul construit de companie.

Decizia reprezintă o lovitură grea pentru Oracle, care spera la despăgubiri peste un miliard de dolari.

Oracle a acuzat Google că platforma Android „calcă în picioare” drepturile de proprietate intelectuală asupra limbajului de programare Java. Google a răspuns că nu a încălcat vreunul dintre brevetele Oracle, iar compania nu poate impune copyright pe anumite porţiuni ale Java, limbajul de programare fiind open-source, adică disponibil publicului larg.

Dacă ar fi câştigat, Oracle ar fi încasat sume uriaşe, dat fiind succesul comercial al smartphone-urilor şi tabletelor echipate cu sistemul de operare Android, notează Reuters.

Pentru Oracle şi carismaticul Larry Ellison, directorul general al companiei, procesul împotriva Google a fost prima acţiune în justiţie programată pentru acest an împotriva unor nume grele din industria IT. Săptămâna viitoare începe judecarea unui nou proces, împotriva Hewlett-Packard (HP).

Purtătorul de cuvânt al oracle, Deborah Hellinger, a declarat că compania va continua să protejeze şi să susţină limbajul de programare Java.

„Oracle a prezentat dovezi copleşitoare la proces, care arată că Google ştia că urma să fragmenteze şi să păgubească Java”, a afirmat acesta.

Avocaţii Oracle păreau „îngroziţi” după citirea verdictului, în timp ce reprezentanţii legali ai Google zâmbeau şi se felicitau.

Avocatul general al Google, Kent Walker, a declarat că compania a considerat importantă transmiterea unui mesaj prin câştigarea disputei în instanţă, şi nu la masa negocierilor.

Deşi juriul a considerat că Oracle a demonstrat încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală asupra unor părţi din Java, juraţii nu au putut conveni în unanimitate dacă Google putea utiliza legal acele materiale.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...