Orange a început instalarea unui nou cablu submarin transatlantic

Un nou cablu submarin transatlantic care va lega Franţa de SUA şi Marea Britanie, realizat în parteneriat cu grupul american Facebook şi operatorul britanic de telefonie Vodafone, va ajunge în zilele următoare pe plajele din apropiere de Bordeaux (sud-vestul Franţei), a anunţat luni operatorul francez de telecomunicaţii Orange, informează AFP.
Economica.net - lun, 08 feb. 2021, 12:19
Orange a început instalarea unui nou cablu submarin transatlantic

Botezat ‘AMITIE’, această reţea de cabluri de fibră optică are o lungime totală de 6.800 de kilometri, iar punerea sa în serviciu este prevăzută pentru începutul anului 2022. Construcţia acestui important proiect, cu o valoare estimată la 250 milioane de euro, a fost atribuită firmei franceze Alcatel Submarine Networks, filială a grupului finlandez Nokia.

Sosirea pe coasta franceză, amânată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, va avea loc „în zilele următoare”, a precizat Orange.

Graţie noului cablu, va fi asigurată o conexiune între statul Massachusetts (SUA) şi localităţile Le Porge (Franţa, în apropiere de Bordeaux) şi Bude (Anglia).

„În contextul exploziei traficului internaţional, a acestor noi generaţii de cabluri submarine mai eficiente, şi ţinând cont de mizele strategice şi de suveranitatea naţională legată de cabluri submarine, Orange trebuie să continue să îşi dezvolte infrastructurile pentru a conecta Franţa de celelalte continente”, a apreciat Jean-Luc Vuillemin, director pentru reţelele Internaţionale la Orange.

Grupul francez de telecomunicaţii, prezent şi pe piaţa din România, va fi proprietarul cablului în apele teritoriale franceze. Similar, Vodafone pe partea engleză.

Acest proiect demarat de Facebook, seamănă cu cel realizat în parteneriat cu gigantul american Google, prin instalarea în comun a cablului submarin transatlantic botezat ‘Dunant’, pentru care tronsonul de sosire în Franţa a fost instalat în regiunea Vendee (vestul Franţei) în luna martie 2020.

Amplasarea şi exploatarea cablurilor submarine, prin care se realizează marea majoritate a traficului de Internet la nivel mondial, a fost mult timp apanajul marilor operatori de telecomunicaţii reuniţi în consorţii. Însă giganţii Internetului, Google, Facebook, Microsoft, încep să devină noii constructori de infrastructuri, în special pe fondul exploziei fluxului de date între Europa şi SUA.

În paralel, Facebook va construi, în parteneriat cu un consorţiu de companii de telecomunicaţii, un cablu submarin cu o lungime de 37.000 de kilometri, botezat ‘2Africa’, în jurul continentului african, în ideea de a îmbunătăţi accesul la Internet pe acest continent şi în Orientul Mijociu. Acest cablu, cel mai lung din lume, va face legătura între Europa, vestul Orientului Mijlociu şi 16 ţări din Africa, parcurgând Marea Mediterană, Marea Roşie, golful Aden, şi coasta africană a Oceanului Indian, până la Capul Bunei Speranţe, pentru a reveni prin Oceanul Atlantic până în Marea Britanie. Punerea în serviciu este prevăzută pentru 2023 sau 2024.

Orange, fostul France Telecom, este unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicaţii din lume, fiind prezent în 26 de ţări, inclusiv în România. În luna noiembrie a anului trecut, Hellenic Telecommunications Organization (OTE) a anunţat încheierea unui acord de vânzare a cotei sale de 54% din acţiunile Telekom Romania Communications către Orange România, finalizarea acestei tranzacţii fiind estimată pentru a doua jumătate a anului 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Oportunităţile de finanţare, cel puţin finanţare publică, vor fi din ce în ce mai mult legate de ţintele de decarbonizare, nu doar de "net zero", ci şi de zero poluare şi stoparea......
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a prezentat miercuri imagini de pe șantierul Drumului Expres – ...
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat marţi, 24 aprilie 2024, un contract de vânzare gaze cu Engie ...
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din ...