EXCLUSIV Orange ar fi cumpărat Romtelecom. Perfectarea tranzacţiei a intrat pe ultima sută de metri – surse

După vizita de la guvern a lui Srini Gopalan, membru în boardul Deutsche Telekom, şi a lui Charalampos Mazarakis, directorul Financiar al grupului OTE, de săptămâna trecută, grupul german ar fi luat acordul pentru vânzarea diviziei de telefonie fixă, fostul Romtelecom, către Orange. Tranzacţia a intrat pe ultima sută de metri. Surse din companie spun că în curând se va decide şi vânzarea fostei Cosmote (divizia de telefonie mobilă) către omului de afaceri bulgar Spas Roussev, în spatele căruia s-ar afla fonduri de investiţii ruseşti. Despre postul TV nu există încă informaţii clare.
Gabriela Ţinteanu - joi, 29 aug. 2019, 18:51
EXCLUSIV Orange ar fi cumpărat Romtelecom. Perfectarea tranzacţiei a intrat pe ultima sută de metri - surse

Srini Gopalan, membru în boardul Deutsche Telekom (DT), responsabil de afacerile din Europa ale gigantului german, s-a aflat săptămâna trecută la Bucureşti, pentru a discuta cu reprezentanţi ai Guvernului României despre planurile de vânzare a acţiunilor la grupul Telekom România şi cu ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, spun surse din companie.

Întrevederea cu reprezentanţii Guvernului României, care mai deţine 46% din Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom), a fost necesară pentru obţinerea acordului de vânzare în special a reţelei de telefonie fixă, care este de importanţă strategică şi are un statut special. Aceleaşi surse spun că, în urma acestor întâlniri, s-a dat acordul pentru vânzarea pachetului de 54% din acţiuni deţinute de Deutsche Telekom la fosta Romtelecom.

Drept urmare, săptămânile viitoare membri din conducerea celor două companii internaţionale vor tot veni în România. Săptămâna viitoare este posibil să se decidă şi vânzarea diviziei Telekom Mobile (fostul Cosmote) către omul de afaceri bulgar Spas Roussev, în spatele căruia s-ar afla fonduri de investiţii ruseşti. Telekom Mobile este deţinută în proporţie de 70% de Telekom Romania Communications şi 30% de OTE, care este deţinut la nivel global în proporţie de peste 40% de Deutsche Telekom. Cei cu drept de vânzare în ambele tranzacţii sunt OTE Group, Deutsche Telekom doar supervizează.

Telekom România reunește operațiunile fostelor companii Romtelecom și Cosmote, care, în prezent, se numesc Telekom Romania Communications și respectiv Telekom Romania Mobile Communications. 

Telekom Romania Communications este deținut de grupul elen OTE, cu 54,01% și Ministerul Comunicațiilor, cu o participaţie de 45,99%. În cazul fostului Cosmote, Telekom Romania Communications deține o cotă de 30%, restul acțiunilor revenind grupului elen OTE. Principalul acționar al OTE este grupul Deutsche Telekom, cu un pachet de 46% din acţiuni.

Contactaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii Telekom au refuzat să comenteze informaţiile. De asemenea, reprezentanţii Orange nu au răspuns solicitărilor ECONOMICA.NET până la ora publicării acestei ştiri. În momentul în care vom primi un răspuns, ştirea va fi actualizată.

Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a trasnims că „orice posibilă tranzacție cu acțiuni ale Telekom România, toate informațiile referitoare la acest subiect fac obiectul unei clauze de confidențialitate din cadrul Contractului de Privatizare Strategică din 31.01.2003, fapt care ne obligă să nu putem face niciun fel de comentariu pe această temă”.

Pentru ca statul român, ca acţionar minoritar, să aibă interesele protejate pe parcursul negocierilor derulate până în prezent şi a celor care urmează, a fost constituită pe 11 iunie comisia de gestionare şi optimizare a participaţiunilor statului la SC Telekom România. Din Comisie fac parte Constantin Buciumeanu, consilier al ministrului Comunicaţiilor, Vanda Monica Lupşa, consilier MCSI şi Ruxandra Comănici, consilier preşedinte Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

După această mişcare, la începutul lunii iulie, a avut loc şi majorarea efectivă cu 800 de milioane de euro a capitalului social al companiei de telefonie mobilă din grupul Telekom România, decisă în luna aprilie. Aceasta a fost realizată cu scopul de a şterge datoriile istorice ale companiei de telecomunicaţii către acţionarul majoritar – grupul elen OTE.

Grupul german Deutsche Telekom a mandatat banca de investiţii Barclays să găsească un cumpărător pentru pachetul majoritar de acţiuni la grupul Telekom România.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...