Orange România a instalat peste 200 de noi panouri solare pe acoperișul centrului de interconectare comunicații din Timișoara

Orange România anunță instalarea a peste 200 de noi panouri solare pe acoperișul centrului de interconectare comunicații din Timișoara. Acesta se adaugă centrelor din Constanța (noiembrie 2022) și Brașov (mai 2023), pe acoperișul cărora s-au dat în funcțiune primele panouri solare. În total, în acest moment, aproximativ 650 de panouri solare sunt instalate și funcționale.
Lidia Neagu - lun, 24 iul. 2023, 16:36
Orange România a instalat peste 200 de noi panouri solare pe acoperișul centrului de interconectare comunicații din Timișoara

Producția anuală de energie estimată pentru cele trei centre este echivalentă cu un consum mediu anual al circa 300 de gospodării ce au un consum mediu lunar de 100 kWh fiecare. Potrivit Orange România, în zilele cu soare (în zilele de vară, în intervalele orare cu iradiere maximă), prin intermediul panourilor se poate acoperi 80% din consumul Data Centerelor.

În același timp, 133 de stații de telecomunicații (site-uri) au deja panouri solare, cu o producție anuală de energie estimată echivalentă cu un consum anual al ~650 de gospodării ce au fiecare un consum mediu lunar de 100 kWh. De asemenea, și în cazul site-urilor, în zilele cu soare (în zilele de vară, în intervalele orare cu iradiere maximă), panourile pot acoperi 80% din consum.

Pentru reducerea amprentei de dioxid de carbon asociată rețelei Orange, compania a anunțat la finalul anului trecut un program derulat pe o perioadă de 4 ani. Conform strategiei, prima etapă a inițiativei se derulează până în 2024 și urmărește dotarea cu panouri solare a 300 de site-uri de rețea, alături de 4 centre de interconectare comunicații și centre de date, urmând ca numărul acestora să continue să crească în a doua etapă, ce va dura până în 2026.

Acest program este complementar altor acțiuni #PentruMâine de protecția mediului, care au contribuit la o reducere a consumului de energie în 2022 de aproximativ 4GWh, precum:

  • înlocuirea surselor de curent continuu de pe locațiile de telecomunicații Orange cu unele de generație mai nouă, eficiente energetic.
  • înlocuirea instalațiilor de răcire tip compresor din sălile tehnice ale centrelor de date cu instalații tip free-cooling.
  • decomisionarea echipamentelor IT sau de rețea învechite tehnologic și înlocuirea cu altele noi, care îndeplinesc multiple funcții și sunt mai eficiente energetic.
  • implementarea de funcții de reducere a consumului de energie pe echipamentul radio în funcție de tehnologie, timp și trafic.
  • oprirea capacităților radio de tehnologii mai vechi a căror funcție se regăsește în tehnologiile radio noi.

„În calitate de lider al pieței de telecomunicații din România, recunoaștem nevoia urgentă de a fi mult mai atenți la impactul pe care-l avem asupra mediului înconjurător, care necesită acțiune colectivă din partea tuturor sectoarelor societății. Investim în infrastructura de rețea pentru a oferi clienților noștri cea mai bună experiență de conectivitate și cele mai rapide rețele de fix și mobil 5G+ la nivel național, dar și în soluții prin care consumul nostru să fie mai responsabil. Înțelegem că operațiunile noastre au impact asupra mediului, astfel implementăm măsuri pentru a ne reduce amprenta de carbon, creșterea energiei regenerabile din rețeaua Orange fiind doar una dintre acțiunile noastre prioritare. Angajamentul Orange este de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2040″, a declarat Marius Maican, Technology Director, Orange România.

Potrivit companiei, acțiunile sale sunt în linie cu noul plan strategic al Grupului Orange – Lead The Future, care are la bază o politică ambițioasă de responsabilitate socială și de mediu. Ținta Grupului Orange este de a reduce emisiile de CO2 cu peste 30% pentru scopurile 1 și 2 până în 2025 (comparativ cu 2015) și cu 45% emisiile pentru toate cele 3 scopuri până în 2030 (comparativ cu 2020). Rețeaua face parte din Scop 2: emisii indirecte generate în procesul de producere a energiei electrice pe care o companie o consumă în operațiunile sale.

În plus, ca parte a strategiei locale #OrangeForward, până în 2026, Orange își propune să fie alegerea de top pentru soluții sustenabile de conectivitate și servicii digitale integrate în România.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...