Orange va folosi echipamente de la Nokia și Ericsson când își va dezvolta rețeaua 5G din Europa

Orange va evita folosirea echipamentelor de la firme din China, când va dezvolta reţelele 5G în Europa, optând în schimb pentru furnizori ca Ericsson şi Nokia, a declarat, marţi, directorul general al celui mai mare operator francez de telecomunicaţii, Stéphane Richard, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 29 iun. 2021, 21:42
Orange va folosi echipamente de la Nokia și Ericsson când își va dezvolta rețeaua 5G din Europa

Dar compania nu vede nicio problemă în a lucra cu Huawei în Africa, unde firma chineză este cel mai important furnizor de echipamente pentru mulţi operatori de telecomunicaţii.

„Lucrăm din ce în ce mai mult cu furnizorii chinezi în Africa, nu pentru că ne place China, ci pentru că avem relaţii de afaceri excelente cu Huawei. Ei au investit în Africa, în timp ce furnizorii europeni ezită”, a declarat Richard, pentru Reuters, la Barcelona, în marja Congresului Mondial al Telefoniei Mobile (MWC), cea mai mare reuniune anuală a industriei telecomunicaţiilor.

Guvernele europene au înăsprit controalele asupra firmelor chineze implicate în dezvoltarea reţelelor 5G, în urma presiunilor diplomatice de la Washington. În 2019, Huawei a devenit victima tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, după ce Casa Albă a declarat producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi ulterior i-a impus mai multe sancţiuni comerciale.

Oficialii Huawei au dezminţit în mod repetat acuzaţiile.

Unele ţări, cum ar fi Marea Britanie şi Suedia, au interzis furnizorii chinezi, în timp ce altele au încurajat operatorii de telecomunicaţii să opteze pentru furnizori din Europa.

„Nu este doar presiunea guvernamentală – suntem cetăţeni europeni şi împărtăşim temerile. Nu putem ignora faptul că marii jucători din China sunt apropiaţi de statul chinez”, a declarat şeful Orange.

Anul trecut, Ericsson şi Nokia au câştigat o parte din cota de piaţă deţinută de Huawei, iar divizia Orange din Belgia a decis să înlocuiască progresiv echipamentele Huawei cu cele de la Nokia.

De asemenea, şeful Orange şi-a arătat disponibilitatea de a folosi echipamente de la grupul sud-coreean Samsung, pe care l-a descris ca fiind o alternativă la „dezbaterea China versus Europa”.

Operatorul britanic de telecomunicaţii Vodafone a anunţat luna aceasta că a selectat Samsung Electronics drept furnizor de echipamente pentru reţeaua sa 5G din Marea Britanie, un contract care marchează debutul companiei sud-coreene pe piaţa de echipamente de telecomunicaţii din Europa.

Acordul dintre Vodafone şi Samsung, pentru care nu au fost dezvăluiţi termenii financiari, vine într-un moment în care operatorii europeni de telefonie mobilă sunt din ce în ce mai interesaţi de posibilitatea ca Samsung să înlocuiască grupul chinez Huawei în calitate de furnizor de echipamente.

Autorităţile britanice au ordonat ca toate echipamentele furnizate de Huawei să fie eliminate din reţeaua 5G până la finele lui 2027.

„Vom avea nevoie de timp şi de investiţii suplimentare pentru a construi noi reţele de sine stătătoare cu multipli furnizori”, a apreciat Richard.

Orange, fostul France Telecom, este unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicaţii din lume, fiind prezent în 26 de ţări, inclusiv în România. În luna noiembrie a anului trecut, Hellenic Telecommunications Organization (OTE) a anunţat încheierea unui acord de vânzare a cotei sale de 54% din acţiunile Telekom Romania Communications către Orange România, finalizarea acestei tranzacţii fiind estimată pentru a doua jumătate a anului 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O companie sud-coreeană va investi 810 milioane de dolari într-o uzină de componente de baterii în Ungaria
O companie sud-coreeană va investi 810 milioane de dolari într-o uzină de componente de baterii în Ungaria
Grupul sud-coreean EcoPro BM intenţionează să construiască o uzină în Ungaria care va produce catozi utilizaţi în ...
Mai multe gaze de la Petrom? Compania estimează reducerea declinului zăcămintelor și mizează pe  rezerve de 50 de miliarde de metri cubi în Marea Neagră
Mai multe gaze de la Petrom? Compania estimează reducerea declinului zăcămintelor și mizează pe  rezerve de 50 de miliarde ...
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei mizează pe o scădere a declinului natural ...
Cresc accizele şi la bere, gaze şi energie electrică
Cresc accizele şi la bere, gaze şi energie electrică
Nivelul accizelor va creşte uşor anul viitor pentru aproape toate categoriile de produse, singura excepţie fiind ţigaretele, ...