Oraşele din România fără malluri. Proiecte abandonate de peste 300 de milioane de euro

Dacă în fiecare oraş reşedinţă de judeţ din Moldova există un mall modern, în regiunea cu cele mai mici salarii, în alte oraşe reşedinţă nu există niciun mall, deşi anterior crizei au fost investitori care s-au aventurat să cumpere terenuri şi să-şi facă planuri. 
Andrada Ghira - joi, 03 dec. 2015, 22:02
Oraşele din România fără malluri. Proiecte abandonate de peste 300 de milioane de euro

Regiunea de NE a României, care cuprinde judeţele Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Botoşani şi Suceava, este cel mai bine acoperită de spații de retail modern cu un stoc de 423.000 mp, deşi în cinci dintre aceste judeţe puterea de cumpărare este sub media naţională, potrivit studiului Romania Regional Cities Retail Market 2015 realizat de DTZ Echinox.

La polul opus, în 12 oraşe reşedinţe de judeţ nu a fost construit niciun mall nou. Este vorba de Zalău, Bistriţa, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Reşiţa, Slatina, Târgovişte, Alexandria, Giurgiu, Slobozia, Călăraşi, Tulcea. 

Dintre aceste 12 oraşe, doar Slatina are o putere mai mare de cumpărare decât media la nivel naţional, faţă de Bacău, Botoşani, Piatra Neamţ, Vaslui şi Suceava, acolo unde există malluri. Şi în Târgovişte, Tulcea, Călăraşi putere de cumpărare o depăşeşte pe cea din judeţele din Moldova, potrivit datelor DTZ. 

Început, dar nefinalizat 

Intenţii de dezvoltare au fost. Cea mai avansată, unde chiar s-a început construcţia a fost la Miercurea Ciuc. Acolo, Plaza Centers începuse să ridice un mall de 14.000 de mp pe un teren de peste 3 hectare. Lucrările au fost însă oprite şi compania aşteaptă de mulţi ani finanţare externă pentru finalizarea construcţiei. 

Cei de la RED Management Capital intenţionau să construiască un mall Cadran mai mic, de 7.500 de mp.

Slatina Plaza de 40 de milioane de euro

Tot Plaza Centers cumpărase şi un teren în Slatina, unde avea în plan construcţia unui mall cu o suprafaţă de 17.000 de mp, rămas doar la stadiul de machetă. Investiţia anunţată înainte de criză a fost de 40 de milioane de euro. 

Giurgiu: două malluri de 48 de milioane de euro 

La Giurgiu, două malluri urmau să apară la graniţa cu Bulgaria. Dezvoltatorul israelianILDC anunţa în primăvara lui 2009 construcţia unui mall de 20.000 mp la Giurgiu. Investiţia în proiect se ridica la 18 milioane de euro. Şi cei de la Red Management Capital, care au construit mallul Armonia Brăila, în faliment şi gol de circa şase ani, urma să fie ridice şi la Giurgiu un mall sub brandul Armonia. Suprafaţa închiriabilă urma să fie de 20.000 mp şi necesita investiţii de 30 de milioane de euro, la momentul anunţului.

Bistriţa: trei malluri 

Trei investitori au vrut să se bată pentru banii bistriţenilor, însă niciunul nu a construit nimic. În 2008, firma cliujeană Matrix Development îşi anunţa planurile pentru un mall de 22.000 de mp şi o investiţie de 45 de milioane de euro. Un alt mall, Phoenix Shopping Center urma să fie ridicat pe locul fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului, de grupul Metropolis. Şi Globe Trade Center (GTC) a anunţat în 2008 un mall sub brandul Galleria, cu o suprafaţă de 32.000 mp şi care necesita o investiţie de 60 de milioane de euro. 

Malluri pe hârtie şi la Târgovişte  

Westhill România avea în plan construcţia Crizantema Mall, cu o suprafaţă închiriabilă de 36.000 de mp şi care trebuia deschis în 2009, după investiţii de 60 de milioane de euro. Ca şi la Bistriţa, Matrix Investments din Cluj Napoca, avea în plan constucţia mall în apropierea Parcului Central din Târgovişte. Târgovişte Mall trebuia deschis în 2009, iar investiţia anunţată a fost de 25 de milioane de euro.

Mall Cadran la Slobozia

Slobozia era un alt oraş în care Red Mangement Capital dorea să construiască un Cadran cu o suprafaţă închiriabilă de 7.500 mp. Micul mall urma să fie deschis la sfârşitul lui 2009.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a atras 675 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a atras 675 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 675 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 109 de luni, la un......
CCR a împins până după Congresul PNL decizia privind un conflict între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură
CCR a împins până după Congresul PNL decizia privind un conflict între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură
Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 28 septembrie sesizarea privind existenţa unui conflict juridic ...
Garanti lansează primele sale credite verzi dedicate persoanelor fizice
Garanti lansează primele sale credite verzi dedicate persoanelor fizice
Garanti BBVA Credite de Consum, parte a Grupului Garanti BBVA România, a anunțat că lansează astăzi primul său credit ...
Iveco și Nikola au inaugurat uzina de camioane electrice din Germania
Iveco și Nikola au inaugurat uzina de camioane electrice din Germania
Compania americană Nikola și italienii de la Iveco au anunțat inaugurarea unei noi uzine dedicată producției de vehicule ...