Oraşele din România unde apartamentele noi se vând ca pâinea caldă

În două oraşe din provincie, şi nu în Bucureşti, apartamentele noi se vând ca pâinea caldă. În Cluj-Napoca şi Braşov, gradul de absorbţie a noilor apartamente îl depăşeşte pe cel din Capitală, se arată în cel mai recent studiu de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România. 
Andrada Ghira - Dum, 25 mart. 2018, 20:13
Oraşele din România unde apartamentele noi se vând ca pâinea caldă

Din totalul de locuinţe livrate în marile oraşe, la Cluj-Napoca şi la Braşov se înregistrează cel mai mare grad de absorbţie. Şi îl depăşeşete pe cel din Bucureşti. Gradul de absorbţie este procentul de locuiţe care se cumpără din totalul celor construite în ultimul an.

Cluj-Napoca se află pe locul doi, după regiunea Bucureşti-Ilfov, unde este cel mai ridicat salariu mediu, iar gradul de absorbţie al locuințelor finalizate în oraş și împrejurimi se menține la un nivel foarte ridicat, de peste 90%. 

Şi la Braşov situaţia este asemănătoare. 

„Nivelul de aborbție al locuințelor finalizate anul anterior s-a ridicat la peste 90%, în acest moment mai fiind disponibile la vânzare mai puțin de 100 de unități locative finalizate. Ritmul bun de vânzări a fost înregistrat în contextul unei adaptări mai bune a ofertei la cererea existentă dar și ca urmare a unei cereri în creștere venite dinspre sectoarele de IT, industrie și segmentul automotive”, se arată în studiul Coldwell Banker. 

La Bucureşti, acolo unde este şi cea mai mare piaţă imobiliară, gradul de absorbţie s-a menținut la peste 80% pe durata executării lucrărilor de construcție, în contextul în care fondurile disponibile pentru finanțări prin Prima Casă s-au epuizat rapid anul anterior. 

Majoritatea clujenilor cumpără apartamente noi cu banii jos 

Anul trecut, dezvoltatorii s-au confruntat cu majorartea preţurilor la materialele de construcţie, dar şi cu o lipsă a forţei de muncă, ceea ce a dus la majorarea preţurilor locuinţelor. Dacă la Bucureşti preţurile apartamentelor noi au crescut cu circa 10%, la Cluj-Napoca s-a înregistrat cea mai mare creştere, de peste 15%, în contextul unei rate de absorbţie foarte ridicată. 

Creşterea preţurilor locuinţelor noi la Cluj-Napoca a fost posibilă şi datorită unui stoc relativ redus de locuințe nou finalizate. Datele biroului local al Coldwell Banker România arată că în acest moment se află în dezvoltare aproximativ 2.550 de locuințe noi în Cluj-Napoca, un număr similar cu cel înregistrat în 2017. Acestora se adaugă aproximativ 800 de locuințe aflate în construcție în proiecte rezidențiale amplasate în Florești, localitate limitrofă în care în ultimii zece ani s-au livrat peste 16.000 de locuințe noi.

Anul acesta, aici ar putea fi livrate circa 3.800 de noi locuinţe, dacă dezvoltatorii îşi vor respecta termenii.

În plus, faţă de alte oraşe din ţară, Cluj-Napoca este o piață rezidențială atipică, unde cumpărătorii nu sunt dependenţi de împrumuturile la bănci şi unde cei mai mulţi îşi achiziţionează apartamente cu banii jos. 

Raportul celor de la Coldwell mai arată că anul trecut, Brașovul a devenit în premieră una dintre piețele rezidențiale regionale în care se livrează anual peste 2.100 de locuințe, din care 550 în localităţile limitrofe. 

Te-ar mai putea interesa și
59.000 de vehicule Tesla Model Y și Model 3 au probleme cu sistemul eCall
59.000 de vehicule Tesla Model Y și Model 3 au probleme cu sistemul eCall
Autoritatea Federală pentru Transport din Germania (Kraftfahrt-Bundesamt – KBA) a solicitat o chemare la service pentru vehiculele Tesla Model Y și Model 3....
Accizele pentru ţigarete, alcool şi băuturi alcoolice vor creşte de la 1 august 2022
Accizele pentru ţigarete, alcool şi băuturi alcoolice vor creşte de la 1 august 2022
Majorarea accizelor pentru alcool şi băuturi alcoolice se va face începând cu 1 august 2022, având în vedere că nivelul ...
Finanţele propun majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc
Finanţele propun majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc
Ministerul Finanţelor propune majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc şi reducerea ...
E oficial! Schimbări importante la Codul Fiscal! Impozite și accize mai mari, crește și TVA pentru anumite domenii- DOCUMENT
E oficial! Schimbări importante la Codul Fiscal! Impozite și accize mai mari, crește și TVA pentru anumite domenii- DOCUMENT
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat proiectul de OUG care modifică mai multe dintre prevederile Codului Fiscal. ...