Oraşele din România unde apartamentele noi se vând ca pâinea caldă

În două oraşe din provincie, şi nu în Bucureşti, apartamentele noi se vând ca pâinea caldă. În Cluj-Napoca şi Braşov, gradul de absorbţie a noilor apartamente îl depăşeşte pe cel din Capitală, se arată în cel mai recent studiu de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România. 
Andrada Ghira - Dum, 25 mart. 2018, 20:13
Oraşele din România unde apartamentele noi se vând ca pâinea caldă

Din totalul de locuinţe livrate în marile oraşe, la Cluj-Napoca şi la Braşov se înregistrează cel mai mare grad de absorbţie. Şi îl depăşeşete pe cel din Bucureşti. Gradul de absorbţie este procentul de locuiţe care se cumpără din totalul celor construite în ultimul an.

Cluj-Napoca se află pe locul doi, după regiunea Bucureşti-Ilfov, unde este cel mai ridicat salariu mediu, iar gradul de absorbţie al locuințelor finalizate în oraş și împrejurimi se menține la un nivel foarte ridicat, de peste 90%. 

Şi la Braşov situaţia este asemănătoare. 

„Nivelul de aborbție al locuințelor finalizate anul anterior s-a ridicat la peste 90%, în acest moment mai fiind disponibile la vânzare mai puțin de 100 de unități locative finalizate. Ritmul bun de vânzări a fost înregistrat în contextul unei adaptări mai bune a ofertei la cererea existentă dar și ca urmare a unei cereri în creștere venite dinspre sectoarele de IT, industrie și segmentul automotive”, se arată în studiul Coldwell Banker. 

La Bucureşti, acolo unde este şi cea mai mare piaţă imobiliară, gradul de absorbţie s-a menținut la peste 80% pe durata executării lucrărilor de construcție, în contextul în care fondurile disponibile pentru finanțări prin Prima Casă s-au epuizat rapid anul anterior. 

Majoritatea clujenilor cumpără apartamente noi cu banii jos 

Anul trecut, dezvoltatorii s-au confruntat cu majorartea preţurilor la materialele de construcţie, dar şi cu o lipsă a forţei de muncă, ceea ce a dus la majorarea preţurilor locuinţelor. Dacă la Bucureşti preţurile apartamentelor noi au crescut cu circa 10%, la Cluj-Napoca s-a înregistrat cea mai mare creştere, de peste 15%, în contextul unei rate de absorbţie foarte ridicată. 

Creşterea preţurilor locuinţelor noi la Cluj-Napoca a fost posibilă şi datorită unui stoc relativ redus de locuințe nou finalizate. Datele biroului local al Coldwell Banker România arată că în acest moment se află în dezvoltare aproximativ 2.550 de locuințe noi în Cluj-Napoca, un număr similar cu cel înregistrat în 2017. Acestora se adaugă aproximativ 800 de locuințe aflate în construcție în proiecte rezidențiale amplasate în Florești, localitate limitrofă în care în ultimii zece ani s-au livrat peste 16.000 de locuințe noi.

Anul acesta, aici ar putea fi livrate circa 3.800 de noi locuinţe, dacă dezvoltatorii îşi vor respecta termenii.

În plus, faţă de alte oraşe din ţară, Cluj-Napoca este o piață rezidențială atipică, unde cumpărătorii nu sunt dependenţi de împrumuturile la bănci şi unde cei mai mulţi îşi achiziţionează apartamente cu banii jos. 

Raportul celor de la Coldwell mai arată că anul trecut, Brașovul a devenit în premieră una dintre piețele rezidențiale regionale în care se livrează anual peste 2.100 de locuințe, din care 550 în localităţile limitrofe. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...