Orașul din România unde biletele de autobuz s-ar putea scumpi cu 60%

Biletul de autobuz s-ar putea scumpi în Brașov de la 2,5 lei la 4 lei începând cu 24 februarie, potrivit unor propuneri de modificare a tarifelor RATBV. Măsura este explicată în contextul exploziei costurilor cu energia electrică și combustibilii. Orașul de la poalele Tâmpei se numără printre primele din țară care s-au dotat cu autobuze electrice.
Ion Dobreanu - lun, 23 ian. 2023, 17:32
Orașul din România unde biletele de autobuz s-ar putea scumpi cu 60%

Pe de altă parte, primarului Brașovului, Allen Coliban, propune o reducere a tarifului pentru abonamentul lunar până la 80 de lei, de la 85 de lei cât e în prezent sau 110 lei cât solicită RATBV.

În urma convocării de luni a Adunării Generale a Asociației Metropolitane pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov pentru a aproba noile tarife propuse de operatorul de transport RATBV,  Coliban a spus că este vorba despre o reducere a costurilor pentru brașovenii care utilizează în mod curent acest tip de transport, la care se adăugă un pachet de facilități pentru mai multe categorii sociale, care va fi prezentat în ședința consiliului local din data de 31 ianuarie.

„În primul rând, este necesar să facem din transportul public principala opțiune de transport a brașovenilor. Pentru asta, fidelizăm brașovenii prin scăderea prețului la abonamente. Toate abonamentele vor scădea. Abonamentul pe o lună, pe toate liniile, va fi de 80 de lei. Avem abonamentul pe o zi, la 10 lei, abonamentul pe trei zile, la 25 de lei. Totodată, durata călătoriei, cea de valabilitatea a unui bilet, crește la o oră. Sunt măsuri prin care sperăm să facem din transportul public principala opțiune și să convingem cât mai mulți brașoveni să-și lase mașinile acasă. Totodată, ne uităm atent la categoriile vulnerabile, iar în ședința de consiliu local de la finalul acestei luni voi merge cu propuneri în sensul măririi pragului pentru pensionari de la 1.200 la 1.700 de lei pentru biletele gratuite de care dispun și, totodată, să arătăm acest respect seniorilor, prin modificarea modului în care în afara biletelor gratuite pot benefica de bilete reduse cu 50%. La aceste facilități se vor adăuga și altele pentru mai multe categorii sociale, cum ar fi donatorii de sânge, studenții sau voluntarii”, a declarat primarul Brașovului Allen Coliban.

Potrivit lui, prin această reducere a prețului abonamentului, Brașovul va avea cele mai ieftine tarife de abonamente dintre orașele mari, la același nivel ca Oradea, Pitești și Bistrița. Celelalte orașe au tarife mai mari, astfel: Galați – 90 de lei, Craiova – 100 de lei, Iași – 110 lei, Ploiești – 122 de lei , Constanța – 125 de lei, Timișoara – 130 de lei, Cluj – 177 de lei, Arad – 180 de lei.

Directorul RATBV, Marian Geman (foto), a prezentat la rândul său tarifele pe care le-a propus spre aprobare ADI-ului de transport (AMDDTP – organizația care aprobă planul tarifar al operatorului de transport, n.n.) și motivele care au stat la baza acestei solicitări de majorare.

„Anul trecut am început să facem această analiză financiară a societății, unde am determinat niște costuri de rentabilitate ale RATBV. În urma tuturor discuțiilor și analizelor pe care le-am făcut împreună cu ADI-ul (Asociația de Dezvoltare Intracomunitară de Transport), am ajuns la concluzia unui tarif suportabil, l-am numit noi, de 4 lei per călătorie, și 110 lei la abonamentul lunar. Aceasta este propunerea noastră, urmând ca ADI-ul, în dezbaterea sa din Adunarea Generală, să adopte tarifele finale. În primul rând în ultimii doi ani de zile, exploziile de preț au fost unele semnificative, deci costurile de operare au crescut foarte mult, asta suprapunându-se cumva cu perioada Covid, în care ne-a scăzut numărul de călători. Deci, pe lângă faptul că au crescut costurile, a scăzut și numărul de călători. În general partea de cheltuieli cu curent, gaz și așa mai departe, a crescut foarte mult. Toată partea aceasta a crescut cu 236%, iar la combustibil cu 61,3%, aproximativ. Trebuie să reamintim că aceste tarife nu au mai fost actualizate din 2019”, a explicat directorul RATBV, Marian Geman.

În data de 26 ianuarie va avea loc Adunarea Generală a AMDDTP, din care fac parte 19 localități din zona metropolitană, care vor trebui să aprobe propunerea RATBV, modificată conform solicitării primarului Brașovului. După aceea, în ședința consiliului local ADI-ul de transport va trebui să prezinte, în fața consilierilor, hotărârea AGA de aprobare a noilor tarife. Conform directorului RATBV, noile prețuri ale biletelor și abonamentelor ar putea intra în vigoare în data de 24 februarie.

FOTO: Facebook RATBV

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...