Oraşul Kiev se pregăteşte pentru finala Euro-2012

Oraşul Kiev se pregăteşte să găzduiască, duminică seară, cu fast, finala Campionatului European de fotbal, la care sunt aşteptaţi numeroşi şefi de stat şi de guvern, în ciuda boicotului politic anunţat de mai mulţi înalţi responsabili ucraineni.
Economica.net - Dum, 01 iul. 2012, 07:49
Oraşul Kiev se pregăteşte pentru finala Euro-2012

Festivităţile prilejuite de finală încep sâmbătă seară, odată cu un concert gratuit al lui Elton John şi al trupei Queen, care vor cânta într-o zonă rezervată suporterilor în piaţa centrală din Kiev, în scopul atragerii atenţiei asupra epidemiei SIDA în Ucraina. Ucraina este ţara afectată cel mai mult de SIDA din Europa.

Duminică, o scurtă ceremonie de închidere va avea loc pe stadionul Olimpic din Kiev înainte de finala Euro-2012, dintre naţionalele Spaniei şi Italiei.

Peste 7.300 de poliţişti vor fi mobilizaţi la Kiev şi serviciul de securitate ucrainean a anunţat că se pregăteşte să blocheze accesul huliganilor „susceptibili de organizarea de revolte şi de alte provocări”.

Numeroase personalităţi sunt aşteptate, începând cu premierul spaniol Mariano Rajoy şi cu prinţul Felipe, care au boicotat precedentele două meciuri ale Spaniei în Ucraina, protestând astfel faţă de situaţia fostului prim-ministru Iulia Timoşenko.

La finală mai sunt aşteptaţi şeful guvernului italian, Mario Monti, preşedintele polonez Bronislaw Komorowski şi premierul ungar Viktor Orban.

Uniunea Europeană cere de mai multe luni eliberarea Iuliei Timoşenko, condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere şi care s-a plând de rele tratamente. UE denunţă o justiţie selectivă în ceea dce o priveşte pe Timoşenko.

În semn de protest, mai multe guverne europene, în special ale Franţei, Marii Britanii şi Germaniei, au refuzat să trimită reprezentanţi la meciurile din Ucraina ale echipelor lor.

Mai mulţi preşedinţi ai unor republici ex-sovietice, cum este georgianul Saakaşvili, ar urma să se deplaseze la Kiev pentru finala Euro-2012, conform agenţiei Interfax.

Şeful de stat bielorus Aleksandr Lukaşenko, vizat de interdicţii de călătorie în Europa din cauza atingerilor aduse libertăţilor, va fi de asemenea prezent.

Mai multe ONG-uri ucrainene de apărare a drepturilor omului au făcut un apel cu această ocazie către responsabilii europeni, să facă presiuni asupra preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici pentru a-i retrage invitaţia lui Lukaşenko.

Pregătirile pentru turneul final al Campionatului European au fost marcate de probleme – întârzieri ale lucrărilor, preţuri exorbitante – , însă cele trei săptămâni de competiţie s-au desfăşurat fără incidente în Ucraina.

Preşedintele UEFA, Michel Platini, a spus chiar sâmbătă, la Kiev, că Ucraina şi Polonia au organizat „un turneu excepţional, care nu va fi uitat”.

Autorităţile ucrainene, care aşteaptă până la 500.000 de străini pentru finală, consideră acest eveniment drept un ultim test.

„Trebuie să mai aşteptăm trei zile înainte de a considera câştigat pariul”, a concluzionat vicepremierul ucrainean Boris Kolesnikov.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...