Orban: Am discutat posibilitatea unui triaj la locul de muncă sau la şcoală prin intermediul termometrelor electronice

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că printre măsurile de relaxare care urmează a fi luate după încetarea stării de urgenţă s-ar putea regăsi şi posibilitatea unui triaj la locul de muncă sau la şcoală prin măsurarea temperaturii cu ajutorul termometrelor electronice, anunţă Agerpres.
Economica.net - vin, 24 apr. 2020, 08:37
Orban: Am discutat posibilitatea unui triaj la locul de muncă sau la şcoală prin intermediul termometrelor electronice

Şeful Guvernului a participat la şedinţa Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României.

„A fost o discuţie dedicată, în principal, unei analize a măsurilor de relaxare viitoare, pentru că este clar că trebuie să facem o inventariere a tuturor măsurilor restrictive care au fost luate odată cu debutul epidemiei, atât prin decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi, ulterior, după declararea stării de urgenţă, prin ordonanţe militare, şi să facem o analiză a acestor măsuri şi, mai ales, să stabilim nişte criterii cât se poate de obiective privitoare la cadenţa măsurilor de relaxare”, a spus Ludovic Orban, la finalul întâlnirii.

Citeşte şi: Atu Tech: creşte cererea de sisteme de supraveghere cu camere pentru măsurarea temperaturii corporale la retaileri, spitale şi companii mari

Premierul a precizat că discuţiile au vizat metodologia care urmează să fie aplicată în baza unei analize a riscului epidemiologic aferent ridicării oricărei măsuri de restricţie.

„Că este vorba de libertatea de circulaţie, redobândirea de către români a libertăţii de circulaţie, că e vorba de redeschiderea şcolilor, că e vorba de reluarea transportului public – pe fiecare măsură de relaxare va exista o analiză foarte serioasă care va cuprinde evaluarea din punctul de vedere al riscului epidemiologic şi care, de asemenea, va cuprinde şi un set de măsuri aferente măsurii de relaxare. S-au discutat foarte multe idei, vă şi menţionez că mi se par idei bune, de exemplu posibilitatea unui triaj la locul de muncă sau la şcoală prin intermediul termometrelor electronice, sigur că şi aici, pentru a putea pune în aplicare o astfel de măsură, e nevoie de o dotare a companiilor, a instituţiilor publice, astfel încât să se poată lua temperatura când vine omul la muncă, şi lucrul ăsta se întâmplă zilnic, iar în cazul în care persoana are o temperatură de peste 37 de grade să nu i se permită accesul la muncă şi să fie supusă unei evaluări medicale, inclusiv posibilitatea unei testări de COVID, astfel încât să se reducă posibilitatea ca oameni care ar putea fi infectaţi cu COVID să fie la muncă sau să fie în diferite locaţii publice”, a explicat Orban.

Premierul a adăugat că pentru aplicarea unei astfel de măsuri trebuie făcută o evaluare a capacităţii de aparate de măsurare a temperaturii.

„Aplicarea acestei măsuri presupune o pregătire, adică generalizarea unor astfel de aparate de măsurare a temperaturii, termometre electronice, există deja, au început să se folosească. Aici trebuie să facem o evaluare a capacităţii de producţie. Vă dau câteva exemple: la aeroporturi, termoscannerele să fie folosite nu numai la venire, ci să fie folosite şi la plecare şi măsura asta e posibil să fie instituită la nivel european, astfel încât să nu se permită accesul în avion al unei persoane care poate prezenta simptome de COVID”, a mai spus el.

Orban a subliniat că pe fiecare măsură de relaxare, de eliminare a unei restricţii se va face evaluare, va exista „o scală de evaluare”.

„Cu siguranţă, discuţia e clară că nu se poate o relaxare bruscă, ci trebuie să fie făcută o relaxare în etape, cu relaxarea acolo unde riscul epidemiologic e cel mai mic şi cu măsuri foarte ferme, de asemenea, că trebuie să existe o perioadă de evaluare a efectelor aplicării măsurii de relaxare de aproximativ două săptămâni, perioadă în care se manifestă COVID-ul „, a mai declarat premierul.

Totodată, vor fi urmărite cu mare atenţie evoluţiile din alte state europene care încep să aplice măsuri de relaxare.

„Să vedem, să cuantificăm efectele, să fim într-un permanent schimb de experienţă cu celelalte ţări europene care aplică măsuri de relaxare, pentru că e clar că obiectivul nostru este să găsim acel echilibru necesar între nevoia de măsuri de relaxare, din considerente economice sau din considerente de asigurare a unor condiţii cât mai normale de viaţă pentru cetăţenii români, pe de altă parte – cu reducerea la maxim a oricărui risc de creştere a numărului de persoane infectate „, a arătat Orban.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...