Orban: CE are deschidere pentru reabilitarea termică a blocurilor. Locatarii trebuie să contribuie

Comisia Europeană manifestă deschidere pentru ca banii necheltuiţi în programe UE să fie redistribuiţi către reabilitarea termică a locuinţelor, dar este nevoie de o contribuţie din partea locatarilor, propusă de autorităţile române la un plafon de 20% din total, afirmă ministrul Afacerilor Europene.
Economica.net - mar, 27 mart. 2012, 19:44
Orban: CE are deschidere pentru reabilitarea termică a blocurilor. Locatarii trebuie să contribuie

„Există deschidere la nivelul Comisiei Europene, dar discutăm, în detaliu, condiţiile în care se poate face. De exemplu nu se poate aplica această schemă fără o contribuţie a locatarilor. Deci, există un principiu foarte clar care priveşte toate fondurile comunitare şi care implică o contribuţie din partea beneficiarilor, iar beneficiarii, în acest caz, sunt locatarii blocurilor şi, atunci, este nevoie de o contribuţie din partea acestora. Discutăm acum care va fi proporţia, iar ceea ce am propus este următoarea formulă: 50% contribuţie a Uniunii Europene, maximum care poate fi acordat, 30% din partea autorităţilor locale şi 20% din partea locatarilor. Se pare că această schemă nu poate fi aplicată pentru Bucureşti, va trebui să venim cu altă formulă pentru Bucureşti, dar sunt lucruri care se discută”, a spus ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

El a arătat că este posibil ca oficialii Comisiei Europene (CE) să accepte realocarea unor bani de la Fondul Social European către Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru Programul Operaţional Regional, dar că există unele dificultăţi în negocieri legate de soluţiile tehnice care pot fi aplicate.

„De exemplu, Bucureştiul, în mod cert, va avea o formulă diferită faţă de restul ţării, pentru că Bucureştiul se află la un nivel înalt în ceea ce priveşte PIB-ul pe locuitor raportat la media europeană şi, atunci formula de aplicare a acestei scheme nu va mai putea fi aceeaşi ca pentru restul ţării”, a spus Orban.

Întrebat de jurnalişti dacă ia în calcul să demisioneze din postul de ministru dacă nu reuşeşte să îi convingă pe oficialii UE să realoce fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor, aşa cum a afirmat fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea într-un interviu pentru MEDIAFAX, ministrul Orban a răspuns, zâmbind, că în general nu comentează nici declaraţiile politicienilor români, nici declaraţiile politicienilor străini.

În urmă cu două săptămână, fostul ministru Elena Udrea a declarat, agenţiei MEDIAFAX, că ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, ar trebui să îşi dea demisia dacă nu va reuşi să convingă Comisia Europeană să distribuie banii necheltuiţi de la alte programe către reabilitarea termică a locuinţelor.
Ea a afirmat că, în lipsa fondurilor europene, primarii au început să reabiliteze apartamentele gratuit, din motive electorale.

PDL pune accent pe continuarea reabilitării termice a blocurilor de locuit cu bani europeni, declara în acea perioadă purtătorul de cuvânt al partidului, Sever Voinescu.
El a apreciat că este nevoie de sprijin politic pentru a convinge Comisia Europeană de validitatea acestui proiect.

La începutul lunii martie, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, a declarat că şansele pentru asigurarea finanţării programului de reabilitare termică a blocurilor din fonduri europene sunt mici.

Te-ar mai putea interesa și
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson a anunțat joi specificațiile complete ale căștilor cu funcție de purificare a aerului Dyson Zone, care vor fi puse în vânzare din ianuarie în China și din martie în SUA, Marea......
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile de stat şi toate firmele care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să le închidă de urgenţă
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile ...
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la spaţiul ...
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
Compania IULIUS a inaugurat cel de-al doilea proiect Family Market, în cartierul ieșean Bucium. Proiectul de retail de ...
Compania locală de IT Arctic Stream va lansa în 2023 cursuri de securitate cibernetică pentru companii
Compania locală de IT Arctic Stream va lansa în 2023 cursuri de securitate cibernetică pentru companii
Companiile care dețin rețele informatice industriale (fabrici, rețele operaționale și de producție) se confruntă cu ...