Orban: Este esenţial un sistem de management şi control extrem de eficient al fondurilor europene

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că pentru viitorul exerciţiu bugetar 2014-2020 este esenţial ca România să construiască un sistem de management şi control al fondurilor europene extrem de eficient, cu exigenţă şi rigurozitate maximă.
Economica.net - joi, 23 aug. 2012, 19:53
Orban: Este esenţial un sistem de management şi control extrem de eficient al fondurilor europene

„Este esenţial să construim un sistem de management şi control al fondurilor europene extrem de eficient, în care exigenţa şi rigurozitatea să fie maxime”, a afirmat ministrul Orban, cu ocazia reuniunii de joi a Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Europene (MAEur), transmis MEDIAFAX.

Orban a evidenţiat că pornind de la experienţa acumulată până în prezent „va fi necesar să se creeze o structură instituţională adecvată, care să garanteze atât o reglementare unitară a activităţilor, cât şi respectarea acestora”.

De asemenea, ministrul Orban a pledat din nou pentru creşterea capacităţii administrative prin selecţionarea unor experţi cât mai competenţi şi asigurarea unui sistem de salarizare unitară şi motivantă.

Comitetul Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP) s-a reunit joi pentru prima dată în formulă completă, a discutat unele dintre aspectele majore ale procesului de programare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 şi a decis calendarul acţiunilor sale până în luna aprilie 2013, menţionează sursa citată.

Creat în baza unui memorandum aprobat de guvern la 13 iunie, CIAP este un for consultativ la nivel național, care funcționează sub coordonarea Ministerului Afacerilor Europene şi are un rol important în pregătirea corespunzătoare a României pentru utilizarea fondurilor nerambursabile care îi vor fi alocate în viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene 2014-2020.

Potrivit calendarului activităţilor de programare a perioadei 2014-2020 discutat la reuniunea CIAP de joi şi publicat de MAEur, până în decembrie vor fi elaborate scenariile de programare/stabilire a Programelor Operaţionale pentru 2014-2020, inclusiv gruparea principalelor obiective tematice şi a priorităţilor de intervenţie naţionale în cadrul acestora, urmând ca în ianuarie 2013 acestea să fie aprobate de Guvern.

Totodată, până în martie 2013 va trebui elaborat proiectul strategiei pentru Acordul de Parteneriat, iar din aprilie 2013 vor fi demarate negocierile cu UE pe marginea Acordului şi Programele Operaţionale.

CIAP are 12 secțiuni/ comitete consultative, din care 10 sunt comitete tematice (CCT), iar alte două sunt comitete reprezentative pentru dezvoltarea regională, respectiv pentru dimensiunea teritorială.

Atât comitetul interinstituţional, cât şi comitetele consultative sunt formate din reprezentanţi ai autorităților publice centrale, regionale şi locale, iar 30% din totalul membrilor lor provin din mediul socio-economic, academic şi din domeniul cercetării ştiinţifice, precum şi din societatea civilă.

La 19 iulie 2012, CIAP s-a reunit pentru prima dată, în formulă restrânsă, doar cu participarea reprezentanților principalelor instituţii publice membre, în scopul discutării unor aspecte organizatorice, iar ulterior au fost organizate şedinţe ale tuturor comitetelor consultative.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...